Verwijzers verslavingszorg

Middelenverslaving – verslaafd aan alcohol of drugs?

Bent u verslaafd aan middelen zoals drugs of alcohol? Dan heeft u een middelenverslaving. Die komen voor in vele soorten en maten, maar voor alle middelenverslavingen geldt tot u lichamelijk- en/of geestelijk afhankelijk bent geworden. U kunt niet meer functioneren zonder het middel, het beheerst uw leven. Losbreken van deze gewoonte lukt uzelf niet meer en de problemen stapelen zich alleen maar op. Vertrouw daarom op onze experts in middelenverslaving. Klaar voor een nieuwe start? Meld u dan vandaag nog aan voor een intakegesprek, bel ons op 085 – 273 75 95 of stuur een e-mail naar info@vavc-ggz.nl.

Middelenverslaving vs. Gedragsverslaving

Een verslaving kan bestaan uit enerzijds een gewoonte- ofwel gedragsverslaving en anderzijds uit een middelenverslaving. Bij gedragsverslaving gaat het over verslaving aan bepaalde handelingen . Denk aan gokverslaving, seksverslaving of een gameverslaving. Bij een middelenverslaving kunt u denken aan alcoholverslaving, cocaïneverslaving, cannabisverslaving of medicijnverslaving. De overeenkomst bij beide vormen van verslaving is dat het uw leven beheerst!

Geestelijke vs. Lichamelijks afhankelijkheid

Of u middelenverslaafd bent hangt af van de eigenschappen van uw persoonlijkheid en het middel. Bent u middelenverslaafd, dan bent u afhankelijk geworden van het middel. U kunt op twee manieren afhankelijk worden, namelijk lichamelijk en geestelijk. Herkent u deze vormen van afhankelijkheid? Neem dan contact op met VAVC voor een passende behandeling van uw middelenverslaving. We doen er alles aan om terugval in de toekomst te voorkomen!

Bij lichamelijke afhankelijkheid bent u gewend geraakt aan de werkende stof. Zodra u stopt met gebruik, treden ernstige ontwenningsverschijnselen op als trillen, koorts, slapeloosheid, braken, etc. Die verschijnselen gaan na verloop van tijd weer weg, maar de kans op terugval is altijd aanwezig!

Bij geestelijke afhankelijkheid denkt u een stof nodig te hebben of vindt u deze zo lekker dat u het gevoel heeft niet meer zonder kunt. Hierbij kunt u zo naar een stof of middel verlangen dat alles daar om draait. U zal alles doen om aan het middel te komen. En wanneer u het middel niet gebruikt voelt u zich niet meer lekker.

Wanneer ben je verslaafd aan middelen?

Met een middelenverslaving bedoelen we de toestand waarin een persoon fysiek en/of mentaal van een stof afhankelijk is. Of het nu gaat om alcohol of drugs, als u middelenverslaafd bent dan kunt u niet zonder. U zult alles doen voor het verkrijgen of innemen van het middel. Daarbij gebruikt u steeds vaker en steeds meer. U grijpt dan ook continu terug op uw verslaving, kunt niet meer stoppen en komt in een vicieuze cirkel terecht waardoor het steeds slechter met u gaat.

Wat zijn de risico’s van middelenverslaving?

De risico’s van elke verslaving zijn enorm. Ook een middelenverslaving heeft gevolgen. Denk aan lichamelijke-, financiële-, of emotionele gevolgen. Het is per type middel verschillend wat de risico’s zijn. We hebben de belangrijkste voor u op een rij gezet op de volgende pagina’s.

Ontdek de risico’s van:

Welke middelen zijn verslavend?

Er zijn vele soorten middelen verkrijgbaar, te veel om op te noemen. Waar alcohol in vele smaken verkrijgbaar is, zijn er ook enorm veel soorten drugs verkrijgbaar. Zeker met de opkomst van designer drugs ontstaan er geregeld nieuwe varianten. Om een beter inzicht te geven in middelenverslaving, kunnen we middelen groeperen op basis van het effect dat ze veroorzaken.

Verslaafd aan stimulerende middelen

Stimulerende middelen, soms wel ‘uppers’ genoemd geven een tijdelijke toename van alertheid en energie. Zoals de naam al zegt, ze stimuleren u. U krijgt een kick, een ‘rush’. En die voelt fantastisch! Maar vergis u niet, die is slechts tijdelijk. Na de ‘up’ komt al snel de ‘down’. Hierdoor voelt u zich uitgeput, somber, angstig of zelfs depressief. Door de blijvende gevoelens van uitputting en depressie zult u snel teruggrijpen naar het middel om de ‘up’ weer te beleven. En daar schuilt een enorm gevaar.

Die ‘up’ bereikt u op den duur niet meer, dan heeft u het middel nog om u ‘normaal’ te voelen. Gebruikt u wel eens stimulerende middelen? Pas dan op voor de risico’s op middelenverslaving! Stoppen zonder professionele hulp is niet aan te raden. Bel ons vandaag nog op 085 – 273 75 95. Wij kunnen u helpen met de volgende verslavingen aan stimulerende middelen:

 • Cocaïneverslaving
 • XTC-verslaving
 • Speed verslaving
 • Ketamine verslaving
 • 4FA-verslaving (4FMP)

Verslaafd aan verdovende middelen

Verdovende middelen, ofwel ‘downers’, hebben verdovend effect op uw hersenen. U wordt er slaperig en minder alert van. Door de kalmerende en ontspannende werkingen worden de scherpen kanten van het leven eraf geslepen. Maar ze zijn niet alleen verdovend, ook verslavend!
Deze middelen worden vaak ingenomen om uw problemen even te vergeten. Door u problemen niet aan te pakken, maar te negeren blijven ze bestaan. U zult daarom vaker en meer gaan gebruiken. Hoe onschuldig sommige middelen ook kunnen lijken, we raden sterk af om ze vaak te gebruiken. Overmatig gebruik van verdovende middelen kan zorgen voor middelenverslaving, angstaanvallen en depressies. Gelukkig kunnen wij u helpen met afkicken! Meld u vandaag nog aan voor een intake en stop met het gebruik van verdovende middelen zoals:

 • Alcoholverslaving
 • Poppers verslaving
 • Cannabisverslaving
 • Heroïneverslaving
 • GHB-verslaving
 • Benzodiazepinen

Verslaafd aan geestverruimende middelen

Geestverruimende middelenverslaving, ofwel bewustzijn veranderende middelen, wekken hallucinaties op. Hierdoor gaat u de wereld tijdelijk anders zien. Waarnemingen zoals kleuren en geluiden worden intenser. U kunt dingen zien of horen die er eigenlijk niet zijn. U gaat er van ‘trippen’. Dat kan ook omslaan naar een ‘bad trip’, waaraan u ernstige angstklachten en paniekaanvallen kunt overhouden. Een middelenverslaving aan dit type middelen is zeer gevaarlijk! Neem vandaag nog contact met ons op als u snel wilt starten met behandeling van:

 • LSD-verslaving
 • 4FA-verslaving
 • Paddo’s verslaving
 • Truffels verslaving

Anderen vormen van middelenverslaving

Naast de stimulerende-, verdovende-, en geestverruimende middelen zijn er nog andere middelenverslavingen. Denk bijvoorbeeld aan een medicijnverslaving zoals Benzodiazepine, Morfine, Oxazepam, Lorazepam, of Diazepam (valium). Ook medicijnen kunnen een opwekkend of verdovende effect oproepen. Normaalgesproken krijgt u dit tijdelijk voorgeschreven door uw arts, maar door het effect wilt u meer een vaker gebruiken. In dat geval hebt u een middelenverslaving voor medicijnen.

Middelenverslaving en dubbele diagnose

Bent u verslaafd aan middelen en heeft u een psychische stoornis? Dan spreken we van een dubbeldiagnose. Een middelenverslaving kan leiden tot een psychische stoornis en andersom. Een van beide is lastig om mee te leven, maar beide is echt niet meer zelf op te lossen. Hoe ernstig uw dubbele diagnose ook mag zijn! Wij zijn gespecialiseerd in het behandelen van een dubbele diagnose. Hierbij pakken wij zowel uw verslaving als uw psychische stoornis aan! Bel ons voor meer informatie op 085 – 273 75 95.

Stoppen met middelen: afkicken middelenverslaving

Het gebruik van alcohol of drug kan ernstige gevolgen hebben voor uzelf en voor uw omgeving. De risico’s op blijvende schade aan uw lichaam en hersenen is groot. Stoppen met gebruiken is niet gemakkelijk en zeker niet als u dit alleen probeert te doen. Wilt u afkicken van alcohol of drugs? Stoppen met uw middelenverslaving? Meld u dan vandaag nog aan voor een intakegesprek, bel ons op 085 – 273 75 95 of stuur een e-mail naar info@vavc-ggz.nl. Onze professionals kunnen u helpen!

Middelenverslaving behandelen

VAVC (Vincere Ambulant Verslavingscentrum) is  gespecialiseerd in het behandelen van middelenverslaving. Een middelenverslaving behandeling start met een persoonlijk intakegesprek. In één tot anderhalf uur brengen we uw situatie in kaart, bekijken we welke behandeling het beste bij u past en stellen we een persoonlijk behandelplan op.

We proberen de behandeling van middelenverslaving zoveel mogelijk op maat samen te stellen. Daarom bieden we verschillende behandelmethoden, namelijk wekelijkse behandelingen en dagbehandelingen. Zo kunnen we u helpen op een manier die bij u en uw situatie past.

Meer informatie of direct aanmelden?

Klaar voor een nieuwe start? Of wilt u meer weten over onze aanpak voor middelenverslaving? Bel dan 085 – 273 75 95, stuur een e-mail naar info@vavc-ggz.nl of vul ons contactformulier in. Wij hebben een deskundig team voor u klaarstaan dat u graag verder helpt!

Telefonisch aanmelden

Wij bellen u terug

Meld u vandaag nog aan voor een intakegesprek

Klaar voor een nieuwe start? Meld u dan aan voor een intakegesprek met een van onze verslavingspsychologen. Dit gesprek duurt ongeveer 1 uur en heeft als doel in kaart te brengen welke behandeling het best bij u past.

Na het intakegesprek hebben we meestal een goed beeld van uw persoonlijkheid, privésituatie en verslavingsproblemen. Op basis hiervan wordt er een persoonlijk behandelplan voor u opgesteld. Dit plan bespreken we met u tijdens een adviesgesprek. Na afloop van het adviesgesprek maakt u de keuze of u start met de besproken behandeling.

Vul het formulier in om u aan te melden. Zodra we uw aanmelding binnen hebben, nemen wij telefonisch contact met u op om op korte termijn een afspraak in te plannen.

Aanmelden intakegesprek

Onze Locaties

Afkickkliniek verslavingszorg Amsterdam

Amsterdam

Herengracht 372-374
1016 CH Amsterdam

Meer over locatie

Locatie maastricht

Venlo

Roermondsestraat 32
5912 AK Venlo

Meer over locatie

Locatie Heerlen

Heerlen

Kapelaan berixstraat 16
6411 ER Heerlen

Meer over locatie

Locatie Heerlen

Sittard

Wilhelminastraat 47
6131 KM Sittard

Meer over locatie