Verwijzers verslavingszorg

Medicijnverslaving – verslaafd aan medicijnen?

Niet alleen genotmiddelen zoals alcohol en drugs, of gedrag zoals gokken, ook medicijnen kunnen zeer verslavend zijn. Medicijnverslaving komt zelfs vaker voor dan u denkt. Miljoenen Nederlanders krijgen jaarlijks pijnstillers en slaap- en kalmeringsmiddelen voorgeschreven. Bijvoorbeeld bij pijn, angst, stress of slapeloosheid. Het is natuurlijk de bedoeling dat die slechts een korte periode gebruikt worden. Tocht gebruikt zo’n 30% dit soort medicatie langer dan drie maanden. En dat is echt veel te lang! Herkent u dit? Denkt u dat u die medicijnen nodig terwijl u weet dat u ze te lang inneemt? Het zou best wel eens kunnen zijn dat u verslaafd bent aan deze medicijnen. Wij weten dat stoppen met een medicijnverslaving, afkicken van een medicijnverslaving, zonder hulp bijna niet mogelijk is. Bent u verslaafd aan medicijnen? Wilt u af van uw medicijnverslaving? Meld u dan vandaag nog aan voor een intakegesprek, bel ons op 085 – 273 75 95 of stuur een e-mail naar info@vavc-ggz.nl.

Wanneer ben je verslaafd aan medicijnen?

Hebt u het gevoel niet meer zonder het medicijn te kunnen? Dan bent u waarschijnlijk verslaafd. Uw lichaam raakt gewend aan het medicijn en de werking daarvan. Daardoor gaat u het medicijn vaker of meer gebruiken voor hetzelfde effect. U wordt er lichamelijk afhankelijk van. Wanneer u stopt krijg u meer klachten (ontwenningsverschijnselen) en dat doet u daarom niet. Daarbij gebruikt u het middel langer dan voorgeschreven.

Symptomen medicijnen verslaving

Elke verslaving is anders. Ook de symptomen van medicijnverslaving zijn voor ieder persoon en voor ieder medicijn verschillend. Wat zijn de symptomen van medicijnverslaving? Waaraan kunt u een medicijnverslaving herkennen?

 • Vaker en/of hogere dosis nodig van de medicijnen
 • Langer gebruik dan voorgeschreven
 • Concentratieverlies en/of geheugenverlies
 • Stemmingswisselingen
 • Weinig emotie tonen
 • Moe en futloos
 • Prestaties op werk, studie of thuis gaan achteruit
 • Slaapproblemen
 • Nervositeit

Herkent u deze symptomen van medicijnverslaving? Bij u zelf of uw dierbaren? Schakel dan zo snel mogelijk hulp in, voordat de verslaving voor grote problemen zorgt. Bel ons op 085 – 273 75 95 of meld u direct aan voor behandeling.

Welke medicijnen zijn verslavend?

Niet alle medicijnen zijn verslavend. We hebben de meest gebruikte medicijnen die een verslavende werking kunnen hebben, voor u op een rijtje gezet:

Verslaafd aan slaap- en kalmeringsmiddelen

Diazepam, Lorazepam, Temazepam en Oxazepam zijn misschien wel de bekendste slaap- en kalmeringsmiddelen. Dit zijn zogenaamde benzodiazepinen, ofwel Benzo’s. Deze medicijnen zorgen voor minder activiteit in uw zenuwstelsel en hersenen. U wordt minder gevoelig voor prikkels en komt makkelijker tot rust of valt sneller in slaap. Benzo’s zijn bedoeld voor kortdurend gebruik om u door een moeilijke periode te helpen. Ze genezen slaapproblemen, angst of verdriet niet. U kunt al snel het gevoel hebben niet meer zonder te kunnen. Medicijnen verslaving ligt op de loer!

Verslaafd aan pijnstillers

Verreweg de meeste pijnstillers zijn niet verslavend. Zeker de pijnstillers die vrij verkrijgbaar zijn zoals Ibuprofen en Paracetamol. Wel is bekend dat bij overmatig gebruik medicatieafhankelijke hoofdpijn op kan treden. Hoofdpijn kan een bijwerking zijn van paracetamol waardoor u daarvan meer gaat gebruiken. Hierdoor komt u in een vicieuze cirkel terecht!

Opioïden pijnstillers zoals morfine of codeïne zijn verslavend. Als u dit onder toezicht van een arts gebruikt, kan deze het risico op eventuele medicijnverslaving goed inschatten. Combinatiepreparaten die bijvoorbeeld bestaan uit paracetamol, aspirine of ibuprofen in combinatie met een opiaat als codeïne zijn dus ook verslavend.

Krijgt u cannabis voorgeschreven als pijnstiller? Dan brengt dit de nodige risico op verslaving met zich mee. Ook voor een cannabisverslaving kunt u bij ons terecht.

Hoe snel raak je verslaafd aan medicijnen?

U loopt al risico op medicijnverslaving wanneer u langer dan twee weken dagelijks bepaalde pijnstillers, slaap- of kalmeringsmiddelen gebruikt. Bij medicijnen verslaving kunt u al ontwenningsverschijnselen krijgen wanneer u de medicijnen plotseling niet meer inneemt. Daarnaast heeft u al na twee weken meer nodig om het gewenste effect te bereiken. Kortom: u bent razendsnel lichamelijk afhankelijk!

Normaal gesproken worden pijnstillers en slaap- en kalmeringsmiddelen tijdelijk voorgeschreven. Om tijdelijk klachten als angst, pijn of stress tegen te gaan of u tijdelijk te helpen met uw slaapproblemen. En dat is geen probleem. Alleen zijn bepaalde stoffen in deze medicijnen zo verslavend waardoor u zich echt moet houden aan de voorgeschreven gebruikstermijn. Bent u al ver over die termijn heen? En heeft u een onweerstaanbare behoefte aan het middel? Zoek dan hulp, want u heeft misschien wel een medicijnverslaving.

Wat zijn de risico’s van medicijnen verslaving?

Medicijnverslaving en het langdurig en frequent gebruik van medicijnen kent diverse risico’s voor uw lichaam en geest. U heeft al kunnen lezen dat sommige medicijnen al na twee lichamelijke afhankelijkheid creëren. De risico’s van medicijngebruik moet u dus niet onderschatten! Bent u afhankelijk geworden van medicijnen? Wilt u afkicken van uw medicijnverslaving? Bel ons direct voor meer informatie op 085 – 273 75 95 of stuur een e-mail naar info@vavc-ggz.nl.

 • Slaperigheid overdag en een verminderd reactievermogen.
 • Concentratieproblemen en problemen met het geheugen.
 • Gevoelens vervlakken en alle emoties worden gedempt, ook de positieve.
 • Benzo’s versterken zelfs vaak sombere gevoelens.
 • Sommige stoffen worden niet goed in uw lichaam afgebroken en hopen met vervelende bijwerkingen tot gevolg.

Medicijnverslaving en andere verslavingen

Elke verslaving kent zijn eigen problemen en risico’s, denk aan alcoholverslaving, cocaïneverslaving, cannabisverslaving, gokverslaving, gameverslaving en seksverslaving. Een combinatie met een medicijnverslaving kan de vervelende gevolgen alleen maar erger maken.

Alcohol en benzo’s (slaap- en kalmeringsmiddelen) versterken elkaars werking, omdat het beide verdovende middelen zijn. Ook cannabis en medicijnen zijn geen goede combinatie. Het kunnen beide uitvluchten zijn voor angst, stress of andere spanningen. Door toevlucht te zoeken in middelen en niet het probleem aan te pakken ontstaat een gevaarlijke situatie. Datzelfde geldt ook voor gokken en gamen in combinatie met medicijnen. Door de problemen die ontstaan door uw gokverslaving ligt u misschien ’s nachts te piekeren en komt u slechts in slaap, medicijnen lijken dan een uitkomst.

Voordelen van afkicken van een medicijnverslaving

De stap naar stoppen met uw medicijnverslaving lijkt groot. Daarmee kunnen wij u wel helpen. U zult zien dat een leven zonder de medicijnen verslaving een stuk plezieriger is. Stoppen met te lang en te veel gebruik van medicijnen biedt dan ook vele voordelen:

 • Verhoogde concentratie en beter geheugen.
 • Relatie en contact met familie en vrienden gaat weer beter.
 • Betere prestaties op het werk, tijdens studie of thuis.
 • Beter slaappatroon.
 • Afname van angst- of spanningsklachten wanneer u daar op een juiste manier hebt leren om te gaan.

Stoppen met medicijnen: afkicken medicijnverslaving

Stoppen met medicijnen verslaving, dus met het gebruik van medicijnen zoals pijnstillers of slaap- en kalmeringsmiddelen is niet eenvoudig. Wanneer u in één keer stopt krijgt u last van hevige klachten vanwege ontwenningsverschijnselen. Professionele hulp is van belang om deze ontwenningsverschijnselen te minimaliseren.

Hoe we afkicken van medicijnverslaving aanpakken hangt helemaal af van een aantal factoren. Door stap voor stap af te bouwen, hebt u minder last van ontwenningsverschijnselen en zijn er minder risico’s op ernstige complicaties. Hoe lang het duurt om volledig af te bouwen verschilt per situatie.

 • De mate van uw medicijnverslaving.
 • Uw verleden met medicijnen.
 • Uw privésituatie, familie, relaties en werk.
 • Eventuele psychische stoornissen.
 • Eventuele andere verslavingen.

Medicijnverslaving behandelen

Wilt u uw medicijnverslaving aanpakken? Afkicken van medicijnen? Plan dan vandaag nog uw persoonlijk intakegesprek bij VAVC! In slechts 1 uur brengen we uw situatie in kaart, bekijken we welke behandeling het beste bij u past en stellen we een persoonlijk behandelplan op.

We proberen de behandeling van uw medicijnverslaving zoveel mogelijk op maat samen te stellen. Daarom bieden we verschillende ambulante behandelmethoden, namelijk wekelijkse behandelingen en dagbehandelingen. Zo kunnen we u helpen op een manier die bij u en uw situatie past.

Meer informatie of direct aanmelden?

Klaar voor een nieuwe start? Of wilt u meer weten over onze aanpak voor medicijnverslaving? Bel 085 – 273 75 95, stuur een e-mail naar info@vavc-ggz.nl of vul ons contactformulier in. Wij hebben een deskundig team voor u klaarstaan dat u graag verder helpt!

Direct hulp nodig?

 

 

Waarom VAVC?

Geen eigen bijdrage

Dubbele diagnosegroep

Persoonlijke benadering

Geborgen sfeer

Korte wachttijden

Uitgebreid behandelaanbod

Engelstalige behandeling

Ouderen groepen (50+)

Familieprogramma voor naasten

Intensief behandelprogramma

Klinieken in Portugal en Zuid Afrika

 

Telefonisch aanmelden

Wij bellen u terug

Meld u vandaag nog aan voor een intakegesprek

Klaar voor een nieuwe start? Meld u dan aan voor een intakegesprek met een van onze verslavingspsychologen. Dit gesprek duurt ongeveer 1 uur en heeft als doel in kaart te brengen welke behandeling het best bij u past.

Na het intakegesprek hebben we meestal een goed beeld van uw persoonlijkheid, privésituatie en verslavingsproblemen. Op basis hiervan wordt er een persoonlijk behandelplan voor u opgesteld. Dit plan bespreken we met u tijdens een adviesgesprek. Na afloop van het adviesgesprek maakt u de keuze of u start met de besproken behandeling.

Vul het formulier in om u aan te melden. Zodra we uw aanmelding binnen hebben, nemen wij telefonisch contact met u op om op korte termijn een afspraak in te plannen.

Aanmelden intakegesprek

Onze Locaties

Afkickkliniek verslavingszorg Amsterdam

Amsterdam

Herengracht 372-374
1016 CH Amsterdam

Meer over locatie

Locatie maastricht

Venlo

Roermondsestraat 32
5912 AK Venlo

Meer over locatie

Locatie Heerlen

Heerlen

Kapelaan berixstraat 16
6411 ER Heerlen

Meer over locatie

Locatie Heerlen

Sittard

Wilhelminastraat 47
6131 KM Sittard

Meer over locatie