Verwijzers verslavingszorg

Gokverslaafd – verslaafd aan gokken?

Een onschuldig gokje wagen kan zich eenvoudig ontwikkelen tot een gokverslaving. Dat komt door de spanning die het spel brengt en de daarbij vrijkomende dopamine en endorfine. In tegenstelling tot drugsverslaafden hebben gokverslaafden immers een verhoogd dopaminegehalte in het brein. Een gokverslaving kan u in ernstige financiële, sociale en maatschappelijke problemen brengen. Bent u net als tienduizenden andere Nederlanders verslaafd aan gokken en wilt u geholpen worden? Neem dan direct contact met ons op via 085 – 273 75 95 of mail naar info@vavc-ggz.nl.

Wat is een gokverslaving?

Een gokverslaving is een vorm van gedragsverslaving die wordt gekenmerkt door een onbedwingbare behoefte om te gokken. Van gokken kunt u namelijk in een roes raken. Dan gaat u zo in het spel op dat u alles om u heen vergeet. Dankzij de spanning die bij gokken komt kijken worden in uw hersenen immers dopamine en endorfine aangemaakt. Die veroorzaken een zo prettig gevoel dat het verslavend kan werken – vergelijkbaar met een drug waar u naar verlangt. Het gemis van deze stoffen veroorzaakt een onprettig gevoel en een verlangen om weer te gaan gokken.

Symptomen van een gokverslaving

Een gokverslaafde vlucht voor de realiteit en heeft vaak oplopende schulden. Die probeert hij of zij terug te verdienen met gokken om schulden af te kunnen lossen. Tijdens het spel vergeet hij of zij bovendien even de problemen die juist door het gokken zijn veroorzaakt. Zo raakt de verslaafde in een vicieuze cirkel waar hij of zij zelf niet meer uitkomt. Als u gokverslaafd bent, zult u een of meerdere van de volgende symptomen ervaren:

  • Continu bezig zijn met het spel;
  • Geïrriteerd of onrustig zijn bij minderen of stoppen met gokken;
  • Geobsedeerd zijn door gokken;
  • Gokken boven basisbehoeften, werk en relaties stellen;
  • Niet in staat zijn de drang om te gokken te weerstaan;
  • Steeds meer tijd en geld kwijt zijn aan gokken;
  • Uw gokgedrag niet onder controle kunnen krijgen of ermee kunnen stoppen.

U hebt een onrustig en neerslachtig gevoel en slaapt ook slecht. Dat gevoel verandert even tijdens het gokken, maar komt direct erna weer terug. U raakt uw besef van waarde van geld langzaam maar zeker kwijt. Daardoor gaat u steeds vaker en met steeds hogere bedragen gokken, en steeds grotere sommen geld lenen van uw naasten. Die leningen ziet u niet als een probleem omdat u denkt het geld toch wel terug te gaan winnen. U kunt zich bovendien niet houden aan de grenzen die u uzelf mogelijk oplegt. Het gokken neemt daarnaast zoveel tijd in beslag dat uw werk, school en sociale leven eronder lijden. Heeft u een gokverslaving en wilt u daar vanaf? Wij kunnen u helpen: neem contact met ons op via 085 – 273 75 95 of mail naar info@vavc-ggz.nl.

Waarom is gokken zo verslavend?

Het prettige gevoel dat gepaard gaat met gokken kan zeer verslavend werken. Short-odds kansspelen zoals bij een bingo, fruitautomaat, kraslot of roulette roept het gewenste gevoel nagenoeg direct op. Ook kan het uw zin in gokken doen toenemen en daarom sterk verslavend werken. U heeft wellicht het gevoel dat u elk moment een groot bedrag zult winnen, terwijl uw verlies oploopt.

Het spel draait om winnen of verliezen. Beide uitkomsten kunnen heftige emoties oproepen. Winnen gaat gepaard met een euforisch gevoel. Verliezen geeft echter geen goed gevoel en daarom wilt u uw verlies het liefst terugwinnen. Mogelijk denkt u dat u invloed kunt uitoefenen op het volledig op toeval berustte gokspel. Of u denkt dat het uw geluksdag is en uw geluksgetal grote winst gaat opleveren. Bepaalde tafels of automaten brengen in uw gedachten geen geluk en u zet steeds weer in op dezelfde getallenreeksen.

Gokken speelt in op de kracht van beloning; het beïnvloedt op het beloningssysteem in onze hersenen. Hoe kleiner de winkansen, hoe groter het fijne gevoel van beloning. Maar wanneer u steeds vaker gokt, reageert uw beloningssysteem steeds minder sterk. Daarom moet u dus vaker spelen en meer inzetten om hetzelfde effect te ervaren. Bent u de controle over uw gokgedrag kwijtgeraakt? Wij hebben een professioneel team voor u klaarstaan om u te helpen afkicken. U kunt ons bereiken via 085 – 273 75 95 of info@vavc-ggz.nl.

Gevolgen en risico’s gokverslaving

Gokken gaat gepaard met serieuze risico’s. Zo ligt een verslaving altijd op de loer. Een gokverslaving kan desastreuze gevolgen hebben voor alle aspecten van uw leven. Maar ook uw sociale omgeving kan ernstig te lijden hebben onder uw verslaving.

Financiële problemen

Een gokverslaving gaat altijd hand in hand met geldproblemen. Op lange termijn is gokken immers altijd verliesgevend, omdat alle speltypen zo ontworpen zijn dat ‘het huis’ er rijker op wordt. Als u verslaafd raakt aan gokken gaat u steeds vaker en langer spelen, en meer inzetten. Al snel heeft u meer geld nodig en gaat u waarschijnlijk lenen om te kunnen blijven spelen. De schulden die u zo maakt, kunnen sneller oplopen dan u denkt. Als, zoals in bijna alle gevallen, de ‘grote klapper’ uitblijft, kunt u zelfs in nog grotere problemen komen. Misschien gaat u zelfs overwegen om op een oneerlijke manier aan geld te komen.

Lichamelijke problemen

Als u verslaafd bent aan gokken is de kans groot dat u minder goed eet en slaapt, en uzelf minder goed verzorgt. De dopamine en endorfine die door de spanning van het spel worden aangemaakt geeft u immers een euforisch gevoel. Anderzijds verdwijnen nare gevoelens erdoor naar de achtergrond. U kunt daarom gaan verlangen naar gokken als u níet speelt omdat deze stoffen dan niet worden aangemaakt. Stoppen met een gokverslaving kan daarom gepaard gaan met ontwenningsverschijnselen als hoofdpijn, trillen, vermoeidheid en zweten.

Psychische problemen

Buitensporig gokgedrag kan leiden tot ernstige psychische problemen. Wellicht voelt u zich als u gokt op korte termijn even prettig en vergeet u tijdelijk mogelijke problemen. Op lange termijn versterkt het juist nare gevoelens. U kunt zich eenzaam, somber, angstig en verdrietig gaan voelen door uw gokverslaving. Schuldgevoelens en stress veroorzaakt door geldproblemen kunnen tot depressies leiden.

Sociale problemen

Niet alleen uw werk en studieprestaties kunnen onder uw gokverslaving lijden. U kunt er ook uw sociale contacten door gaan verwaarlozen. Het spelen wordt immers belangrijker dan het al het andere in uw leven. Uw financiële problemen en het lenen van geld van uw naasten doen uw relaties ook geen goed. Na verloop van tijd zijn uw familieleden en vrienden bovendien klaar met uw leugens. Hierdoor kunt u in een sociaal isolement geraken waardoor u nog meer geneigd bent om te gaan gokken.

Problemen met werk en studie

Als u aan het gokken bent, raakt u in een soort roes. Hierdoor verdwijnen alledaagse zaken en vervelende gedachten even naar de achtergrond. De tijd kan voorbij vliegen waardoor u bijvoorbeeld uw werk of school gaat verwaarlozen. Als u niet aan het gokken bent, denkt u misschien wel aan gokken of aan de verwante geldproblemen. Ook dit kan ten koste gaan van uw werk- of studieprestaties.

Afkicken gokverslaving – hoe krijg ik controle over mijn verslaving aan gokken?

Een verslaving is niet iets om u voor te schamen of u schuldig over te voelen. Het kan iedereen immers overkomen. In Nederland alleen al zijn namelijk miljoenen mensen die kampen met een verslaving. De eerste stap voor de behandeling van uw gokverslaving is tevens de stap die de meeste moed behoeft. Want pas als u uw verslaving erkent, kunt u aan een succesvol herstel gaan werken. Zelf stoppen met gokken kan een onmogelijke opgave lijken. Wij hebben echter een team van specialisten klaar staan dat u daarbij kan helpen. Zit u met vragen of wilt u een afspraak maken voor een intakegesprek? Neem dan direct contact met ons op via 085 – 273 75 95 of info@vavc-ggz.nl.

Intakegesprek gokverslaving

Een intakegesprek met een van onze psychologen duurt een uur en verschaft ons meer inzicht in uw persoonlijke situatie. De psycholoog bespreekt zijn bevindingen daarna met een psychiater. Het intakegesprek kan plaatsvinden op een van onze locaties in Amsterdam, Cadier en Keer, Heerlen, Sittard of Venlo.

Adviesgesprek en behandelplan

De psychiater en psycholoog stellen vervolgens een behandelplan op. Dat advies over de behandelvorm die het best bij uw situatie aansluit krijgt u in een adviesgesprek te horen. Na afloop van het adviesgesprek beslist u of met de behandeling van start gaat of niet.

Behandelvormen bij een gokverslaving

Wij bieden vijf verschillende behandelmogelijkheden aan, waartussen indien wenselijk geschakeld kan worden:

Poliklinische behandeling gokverslaving

U spreekt bij een poliklinische behandeling gedurende 8 tot 24 weken wekelijks met een psycholoog. Hierin worden denk- en gedragspatronen behandeld waar u zich niet bewust van bent.

Avondbehandeling gokverslaving

Bij een avondbehandeling wordt u iedere dinsdag en donderdag tussen 19:00 en 22:00 behandeld in Sittard. Dit traject neemt zo’n 12 tot 13 weken in beslag.

Tweedaagse behandeling gokverslaving

Een tweedaagse behandeling neemt twee dagen per week in beslag. De behandeldagen vinden plaats tussen 9:00 en 17:00 en het totale traject duurt 9 weken.

Vijfdaagse behandeling gokverslaving

Bij de vijfdaagse behandeling wordt u vijf dagen per week van 9:00 tot 17:00 behandeld. Dit traject duurt zo’n 12 tot 13 weken. U heeft bij dit traject de mogelijkheid om in een van onze sober living houses te verblijven.

Klinische behandeling gokverslaving

Er bestaat ook de mogelijkheid dat u wordt opgenomen in een van onze afkickklinieken. In Nederland kunt u terecht bij onze kliniek in Cadier en Keer (bij Maastricht). Daarnaast kunt u kiezen voor een opname in een van onze klinieken in Portugal: The School House of The Pine Tree House. We hebben ook twee klinieken in Zuid-Afrika waar u welkom bent: Bekaruu en Huguenot.

Nazorg na behandeling gokverslaving

Nazorg is een van de belangrijkste fases van de behandeling van uw gokverslaving. Wij laten u niet onmiddellijk los na afloop van uw behandeltraject. Zo doen we er alles aan om een terugval te voorkomen. Het is belangrijk dat u in het dagelijkse leven breekt met uw verslaving zonder in oude gewoonten te vervallen. Daarom staat u er niet alleen voor, ook niet nadat uw behandeling is afgerond.

Kosten van behandeling gokverslaving

Een gokverslaving gaat doorgaans gepaard met financiële problemen. Gelukkig hoeft u over de kosten van uw verslavingsbehandeling geen zorgen te hebben. De behandeling wordt – met uitzondering van uw eigen risico – over het algemeen geheel vergoed. Dit regelen wij rechtstreeks met uw zorgverzekeraar. Hierdoor heeft u hier gelukkig geen omkijken naar. Als uw zorgverzekering uw behandeling slechts deels vergoedt, nemen wij het overige deel voor onze rekening. Lees meer over de kosten en vergoeding.

Dubbele diagnose – gokverslaving en psychische stoornis

Een psychische stoornis heeft een grote invloed op iemands leven. Psychische stoornissen als ADHD, autisme, bipolaire stoornissen, borderline, depressie en schizofrenie kunnen u daarnaast vatbaarder maken voor verslavingen. Bent u verslaafd aan gokken en is er een psychische stoornis bij u vastgesteld? Dan is er sprake van een dubbele diagnose. Hierdoor staat u mogelijk voor veel uitdagingen in uw leven. Wij hebben speciale dubbele diagnosegroepen waarin zowel uw verslaving als stoornis wordt behandeld. Bel voor meer informatie direct naar 085 – 273 75 95 of mail naar info@vincere-ggz.nl.

ADHD en gokverslaving

ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) gaat gepaard met een grotere kans op verslaving. Mensen met ADHD zijn vaak druk en kunnen u zich maar moeilijk concentreren. Hierdoor kunt u angstig zijn, snel boos worden of slecht slapen. Dit kan vaak resulteren in overmatig gokgedrag om uw problemen te vergeten.

ADD en gokverslaving

Wanneer u ADD heeft, is de kans groot dat u zich goed kunt concentreren. Ook bestaat er een kans dat u een obsessieve interesse voor bijvoorbeeld gokken of een bepaald spel kunt ontwikkelen. Dit kan grote risico’s met zich meebrengen en de kans op een gokverslaving vergroten.

Depressie en gokverslaving

Een depressie gaat gepaard met negatieve gedachten over uzelf en uw omgeving. Veel gokkers hebben last van depressieve gevoelens of krijgen daar in toenemende mate meer last naarmate het gokgedrag verergert. U kunt in een neerwaartse spiraal terechtkomen waar u nog maar lastig alleen uit kan komen.

PTSS en gokverslaving

Een gokverslaving en een posttraumatisch stresssyndroom (PTSS) kunnen hand in hand gaan. Als u een PTSS heeft, loopt u immers het risico om ongezonde gedragspatronen te ontwikkelen. Mensen met PTSS lijden daarom vaak aan onder meer angststoornissen, depressies en middelenverslavingen. Ze gebruiken overmatig gokken vaak als een manier om met de symptomen van PTSS om te gaan. Bovendien is gokken een welkome manier om de realiteit te ontvluchten en problemen te vergeten.

Gokken in combinatie met andere verslavingen

Een gokverslaving gaat vaak samen met een middelenverslaving als alcohol, cannabis of cocaïne. Bent u gokverslaafd én verslaafd aan een of meerdere middelen, en wilt u daar iets aan gaan doen? Neem dan contact met ons op via 085 – 273 75 95 of mail naar info@vavc-ggz.nl.

Gokverslaving en alcoholverslaving

Overmatig gokken en een alcoholverslaving is een risicovolle combinatie die veel voorkomt. De verdovende werking van alcohol zorgt ervoor dat u uw verantwoordelijkheidsgevoel verliest en uw grenzen vervagen. Hierdoor gaat u onverantwoorder spelen, hogere bedragen inzetten en risico’s nemen die u nuchter wellicht niet zou nemen. Dit kan ernstige gevolgen hebben op uw leven: zowel op financieel, als op sociaalmaatschappelijk en gezondheidsgebied.

Alcohol verslechtert immers niet alleen uw waarnemings- en beoordelingsvermogen, het verdooft ook uw gevoelens en emoties. Daarnaast zorgt het verdovende effect van het middel voor een vergroot zelfvertrouwen. Het neemt bovendien schuld- en schaamtegevoelens weg en zorgt ervoor dat u minder piekert en beter slaapt. De problemen die doorgaans samengaan met een gokverslaving zorgen er juist voor dat u piekert en niet kunt slapen. Door de effecten van alcohol kunt u uw problemen misschien even vergeten, maar ze zullen er niet door oplossen.

Gokverslaving en cannabisverslaving

Zowel gokken als cannabisgebruik zijn manieren om even aan de dagelijkse realiteit te ontsnappen. Omdat ze elkaar bovendien kunnen versterken in die behoefte is het een bijzonder risicovolle combinatie. De neerwaartse spiraal waar een gokverslaafde in terecht kan komen, kan worden verergerd door een cannabisverslaving.

Daarnaast kunnen psychische en lichamelijke risico’s die uw gokverslaving kunnen veroorzaken mogelijk verergeren als u ook cannabisverslaafd bent. Hetzelfde geldt voor de sociaalmaatschappelijke en financiële problemen die bij deze verslavingen komen kijken.

De effecten van uw cannabisgebruik hebben bovendien een direct effect op uw gokgedrag. Wiet en hasj hebben immers invloed op uw beoordelings- en waarnemingsvermogen. Daarom neemt u waarschijnlijk slechtere beslissingen tijdens het gokken.

Gokverslaving en cocaïneverslaving

Het is risicovol om gokken te combineren met cocaïnegebruik dat leidt tot zelfoverschatting en euforie. De opwekkende effecten van cocaïne zorgen er immers voor dat u het gevoel heeft dat u beter gaat gokken. U krijgt hierdoor tijdelijk meer zelfvertrouwen waardoor u eerder meer gaat inzetten. Dit kan ernstige gevolgen hebben: niet alleen op financieel gebied, maar ook op sociaalmaatschappelijk en gezondheidsgebied.

Cocaïne en gokken wekken tegenstrijdige lichaamsprocessen op die elkaar bovendien verstoren. Door cocaïne te gebruiken put u uw dopaminereservoir uit en heeft u nergens meer plezier in. Hierdoor gaat u zich heel slecht en somber voelen, wat zelfs – net als bij gokken – tot depressies kan leiden. Als u gokt, maakt uw lichaam daarentegen dopamine aan. De roes en het geluksgevoel dat hiermee gepaard gaat, zorgen ervoor dat geneigd bent weer te gaan gokken. U wilt zich immers weer (even) goed voelen, waardoor gokken een uitweg lijkt te bieden uit het negatieve gevoel dat u na cocaïnegebruik ervaart.

Herkent u zich in deze vicieuze cirkel? Als u gokverslaafd en cocaïneverslaafd bent, is het zeer lastig om zonder hulp af te kicken. Wij hebben een team van deskundigen klaarstaan om u bij te staan. Neem direct contact met ons op via 085 – 273 75 95 of info@vavc-ggz.nl.

Meer informatie over gokverslaving of meld u direct aan

Heeft u een gokverslaving en wilt u daarvan afkicken? Als u klaar bent om de controle over uw leven weer terug te krijgen, neem dan contact met ons op. Ook als u met vragen zit of twijfelt of hulp voor u wel echt noodzakelijk is, kan dat. U kunt al uw vragen stellen aan een deskundig team dat voor u klaarstaat. Bel ons op 085 – 273 75 95 of stuur een e-mail naar info@vavc-ggz.nl.

Telefonisch aanmelden

Wij bellen u terug

Meld u vandaag nog aan voor een intakegesprek

Klaar voor een nieuwe start? Meld u dan aan voor een intakegesprek met een van onze verslavingspsychologen. Dit gesprek duurt ongeveer 1 uur en heeft als doel in kaart te brengen welke behandeling het best bij u past.

Na het intakegesprek hebben we meestal een goed beeld van uw persoonlijkheid, privésituatie en verslavingsproblemen. Op basis hiervan wordt er een persoonlijk behandelplan voor u opgesteld. Dit plan bespreken we met u tijdens een adviesgesprek. Na afloop van het adviesgesprek maakt u de keuze of u start met de besproken behandeling.

Vul het formulier in om u aan te melden. Zodra we uw aanmelding binnen hebben, nemen wij telefonisch contact met u op om op korte termijn een afspraak in te plannen.

Aanmelden intakegesprek

Onze Locaties

Afkickkliniek verslavingszorg Amsterdam

Amsterdam

Herengracht 372-374
1016 CH Amsterdam

Meer over locatie

Locatie maastricht

Venlo

Roermondsestraat 32
5912 AK Venlo

Meer over locatie

Locatie Heerlen

Heerlen

Kapelaan berixstraat 16
6411 ER Heerlen

Meer over locatie

Locatie Heerlen

Sittard

Wilhelminastraat 47
6131 KM Sittard

Meer over locatie