Verwijzers verslavingszorg

Gameverslaving – verslaafd aan games?

Er zijn tegenwoordig talloze mogelijkheden om te gamen. Er lijkt geen einde te komen aan de hoeveelheid verslavende games die u op uw computer, telefoon of spelcomputer kunt spelen. Mede hierdoor kampen steeds meer mensen met een gameverslaving. Makers van games spelen er slim op in door verslavende elementen in het spel te stoppen. Daarom blijft het aanlokkelijk om te blijven gamen. Wanneer gamen negatieve effecten op uw leven gaat krijgen, slaat de hobby over in een verslaving. Vaak is dit een geleidelijk proces waar u lastig uit kunt breken. Hulp is echter dichterbij dan u denkt. Bel 085-273 7595 of mail (info@vavc-ggz.nl) ons daarom direct om van uw gameverslaving af te komen. Dit is de eerste stap om af te kicken van uw verslaving aan games!

Wat is een gameverslaving?

Steeds vaker komt een gameverslaving voor. Het beeld dat daarbij heerst is dat alleen jongeren verslaafd raken. Toch wijst de praktijk iets anders uit. In alle leeftijdsgroepen zien wij mensen terug die kampen met een gameverslaving. Gamen wordt een verslaving als u niet meer in staat bent zelf te stoppen. Daarnaast zorgt de verslaving voor een negatieve weerslag op het leven en zorgt het ervoor dat u er constant obsessief aan denkt. Nadelen en risico’s van een gameverslaving zijn er dus alom. Niet voor niets proberen veel mensen zelf los te breken van hun verslaving. Dat is in onze ervaring echter lastiger dan gedacht en velen vervallen dan ook weer snel terug in hun oude gedrag. Hierdoor is een persoonlijke en professionele afkickbehandeling van uw gameverslaving sterk aan te raden. Wij kunnen u hierbij helpen.

Symptomen van een gameverslaving

De scheidslijn tussen hobbymatig gamen en een gameverslaving kan soms erg dun zijn. Toch zijn er enkele symptomen wanneer gamen een verslaving is geworden. Deze symptomen zijn terug te leiden op diverse gebieden:

Gedragsmatige symptomen gameverslaving

 • U presteert minder goed op werk of school;
 • Elke kans om te gamen grijpt u direct aan;
 • U ontwijkt verantwoordelijkheden in uw leven om maar te blijven spelen;
 • Gamen kost steeds meer tijd;
 • U blijft steeds later op of blijft speciaal wakker om te gamen.

Psychologische symptomen gameverslaving

 • Andere hobby’s interesseren u steeds minder;
 • Wanneer u niet gamet, voelt u zich onrustig of gefrustreerd;
 • U denkt constant na over uw volgende gamesessie;
 • Als u gamet, voelt u zich euforisch;
 • Als u niet gamet, voelt u zich beroerd;
 • U denkt niet zelf te kunnen stoppen met gamen.

Fysieke symptomen gameverslaving

 • Uw persoonlijke hygiëne neemt af;
 • U voelt zich lusteloos;
 • U slaapt minder goed en wellicht ook steeds korter;
 • Gamen zorgt voor hoofdpijn of andere lichamelijke klachten (nek, rug, vingers, polsen, armen);
 • U eet veel ongezonde voeding.

Sociale symptomen gameverslaving

 • Andere mensen vertellen dat u teveel gamet;
 • U liegt hoeveel tijd u kwijt bent aan gamen;
 • Aan uw directe omgeving besteedt u steeds minder aandacht;
 • Sociale situaties ontwijkt u liever zodat u kunt gamen.

Zijn bovenstaande punten herkenbaar voor u? Beseft u dat u een probleem heeft waarvoor u hulp dient te zoeken? Zoek dan niet verder. Wij zijn gespecialiseerd in de behandeling van verslaving en helpen u graag. Neem daarom contact met ons op.

Waarom is gamen zo verslavend?

Veel games bevatten verslavende elementen die als doel hebben u zo lang mogelijk aan het gamen te houden. Hoe langer u gamet, hoe beter dit is voor de gamefabrikant. Dat is dan ook de reden dat veel games zo verslavend zijn. Een voorbeeld hiervan is dat games niet makkelijk, noch moeilijk worden gemaakt. Dit maakt dat u geboeid blijft spelen zonder pauze te nemen. Daarnaast werken veel games met een beloningssysteem. Dit houdt in dat u wordt beloond voor de tijd en moeite die u steekt in het spel. Daarbij kunt u denken aan dat u extra voordelen krijgt wanneer u zich geregeld aanmeldt. Op die manier werkt gamen zo verslavend en kan dus het ontzettend lastig zijn om ermee te stoppen.

Hoe raak ik verslaafd aan gamen?

Voor mensen die gematigd gamen is het vaak een leuk tijdverdrijf. U leeft mee het personage, doet online nieuwe contacten op of ontwikkelt uw vermogen om puzzels en problemen op te lossen. Het gamen kan van hobby echter snel omslaan in een verslaving. Dit kan tal van redenen hebben. Zo kunt u bijvoorbeeld problemen hebben op uw werk, op school of in uw privéleven. Gamen kan daarbij een uitvlucht zijn van de realiteit waar u problemen ervaart. Dit kan echter zorgen voor een vicieuze cirkel:

 • U heeft een probleem en gaat daardoor obsessief gamen;
 • Door het vele gamen ontwijkt u uw problemen die langzaamaan verergeren;
 • Dit zorgt voor stress waardoor u nog meer gaat gamen.

Voor u het weet bent u in bovenstaande situatie de grip op uzelf kwijt en heeft gamen u in zijn macht. De risico’s van een gameverslaving zijn haast eindeloos. Het is daarom aan te raden om af te kicken van uw gameverslaving.

Afkicken gameverslaving – hoe kan ik stoppen met gamen?

De verslavende elementen van games vormen voor veel mensen een probleem. Zelf afkicken is in onze optiek haast onmogelijk en een terugval lonkt dan ook vaak. Om helemaal van uw gameverslaving af te komen, biedt een goede behandeling tegen gameverslaving uitkomst. Breek daarom los van de virtuele wereld en neem contact op. Wij zorgen dat u weer grip krijgt op uw leven!

Intakegesprek gameverslaving

Geen enkel mens en verslaving is hetzelfde. We hebben allemaal een andere persoonlijkheid, leefomgeving en situatie. Iedereen die verslaafd is aan games, is dat op zijn of haar eigen manier. Tijdens een eerste diagnose proberen wij uw problematiek zo goed mogelijk in kaart te brengen. Dit vindt plaats tijdens een intakegesprek met een gespecialiseerd psycholoog waarin u spreekt over uw situatie. De psycholoog spreekt na afloop met een psychiater over de bevindingen. In dat gesprek wordt besproken hoe wij denken u het beste te kunnen helpen. Vanwege die reden hebben wij verschillende mogelijkheden om u te behandelen die verschillen qua intensiteit en duur.

Behandelplan gameverslaving

Uit de diagnose van de psycholoog en psychiater volgt een behandelplan. Hierin brengen onze specialisten in kaart hoe wij u zo goed mogelijk kunnen helpen. Het plan hierbij kan juist heel licht of erg intensief zijn. Een combinatie van verschillende soorten behandelingen is natuurlijk ook mogelijk. Wat centraal staat, is dat wij u zo goed mogelijk willen helpen. Daar doen wij bij VAVC-GGZ alles aan. Er zijn verschillende behandelmogelijkheden voor uw gameverslaving. Deze delen wij op in grofweg vijf categorieën.

1. Poliklinische behandeling gameverslaving

Bij een poliklinische behandeling gaat u wekelijks in gesprek met een gespecialiseerd psycholoog. Gedurende 8 tot 24 sessies werkt u samen met de psycholoog aan uw gameverslaving. Daarbij staat u als persoon centraal. Het gesprek vindt plaats op een van onze VAVC locaties.

2. Avondbehandeling gameverslaving

Op dinsdag en donderdag vindt op onze locatie in Sittard tussen 19:00 tot 22:00 de avondbehandeling plaats. Dit stelt u in staat om overdag nog te werken of naar school te gaan. In totaal gaan we gedurende 12 tot 13 weken aan de slag met uw gameverslaving.

3. Tweedaagse behandeling gameverslaving

Een andere manier om van uw verslaving af te komen is de tweedaagse behandeling. Zoals de naam al weergeeft, gaat u twee volle dagen in de week van 09:00 tot 17:00 aan de gang met de behandeling. Daarbij kunt u ook parttime blijven voldoen aan uw verplichtingen. In totaal duurt deze behandeling zo’n 9 weken.

4. Vijfdaagse behandeling gameverslaving

Een intensievere vorm van de tweedaagse behandeling, is de vijfdaagse behandeling. Hierbij gaat u op werkdagen van 09:00 tot 17:00 tijdens zo’n 12 tot 13 weken actief aan de slag met uw verslaving. Het is mogelijk om bij deze behandeling te verblijven in ons Sober Living House.

5. Klinische behandeling gameverslaving

Ook is het mogelijk om in een klinische setting behandeld te worden. Bij een klinische behandeling wordt u opgenomen op een van onze locaties van Vincere Groep om van uw gameverslaving af te komen. Wij beschikken over afkicklocaties in binnen- en buitenland.

Nazorg na behandeling gameverslaving

Nazorg speelt een belangrijke rol in de behandeling van een verslaving. Wij streven er binnen al onze behandelingen naar, om de kans op een terugval zo ver mogelijk te beperken. Daarom verzorgen wij een professioneel nazorgtraject gedurende 10 weken. Hierdoor blijft u de controle houden over uw gameverslaving, ook als u weer in uw leefomgeving zit en de verleidingen van games lonken.

Kosten van behandeling gameverslaving

De kosten voor de behandeling van gameverslaving valt in Nederland onder het basispakket van de Nederlandse zorgverzekeraar. Mocht u het advies krijgen in Portugal of Zuid-Afrika te worden behandeld, dan dient u wel zelf de reis naar de behandellocatie te betalen. Lees meer over de kosten en vergoedingen.

Gevolgen en risico’s gameverslaving

Een gameverslaving is net als elke andere vorm van verslaving. Het brengt zeer negatieve gevolgen en risico’s met zich mee. Op de korte termijn kan een verslaving aan games zorgen voor slaapgebrek, mindere prestaties op het werk of slechte persoonlijke hygiëne. Deze gebieden vallen met wat moeite redelijk goed op te vangen. Met name op de lange termijn eist een gameverslaving zijn tol.

Vicieuze cirkel van een gameverslaving

Een gameverslaving kan met name op de lange termijn veel problemen veroorzaken. Dit komt omdat u in een verslavende en vicieuze cirkel terecht kan komen. Net als bij elke verslaving, wordt de behoefte en de drang ernaar steeds sterker. Waar u eerder gamede om de tijd te verdrijven, is het nu een levensstijl geworden waarmee u niet kunt breken. Gamen houdt u hiermee in zijn greep. Zeker als u overmatig veel tijd besteedt aan games, zult u gebieden in uw echte leven verwaarlozen. U zult bijvoorbeeld minder in contact staan met uw vrienden, uw relatie met uw partner verslechtert of uw werkprestaties nemen af. Dit brengt natuurlijk problemen en stress met zich mee. Dit gedrag zult u willen ontvluchten door te gaan gamen.

Emotionele risico’s gameverslaving

Kent u dat? Dat wanneer u niet kunt spelen, u toch alvast aan de volgende gamesessie denkt? Of dat u aan gamen denkt zodra u gaat slapen en er ook weer mee wakker wordt? Een verslaving aan games zorgt ervoor dat u er continu aan moet denken. Dit kan ertoe leiden dat u zich onrustig en geïrriteerd voelt als u niet gamet. Dit kunt u afreageren op bijvoorbeeld uw partner of uw collega. Daarnaast komt het voor dat gameverslaafden leugens vertellen over hun gedrag. Misschien weet uw omgeving niet hoeveel tijd en geld u werkelijk kwijt bent aan games. Dit zorgt natuurlijk voor onbegrip. Dat zorgt ervoor dat u zich geïsoleerd voelt waardoor u weer grijpt naar de fictieve werkelijkheid van uw favoriete game.

Fysieke risico’s gameverslaving

Op het fysiek vlak kent een gameverslaving ook meerdere risico’s. Als u verslaafd bent aan games, zult u veel tijd hieraan spenderen. Veel gamers gamen ‘s nachts wat ten kosten gaat van hun nachtrust. U kunt dan kampen met ernstige vermoeidheid waarbij u weinig zin heeft om nog iets anders te doen dan opnieuw te gaan gamen. De vicieuze cirkel komt hier opnieuw kijken. Verder kunt u te maken krijgen met hoofdpijn (migraine) of last van uw ogen krijgen. Ook kunt u last krijgen van klachten aan uw spieren en gewrichten zoals uw nek, schouders, armen, polsen of handen. Ondanks alle risico’s, weten veel verslaafden niet los te breken van games. Is het u ook nog niet gelukt? Neem dan contact met ons op voor hulp!

Financiële risico’s gameverslaving

Gamen is niet goedkoop. Ten eerste heeft u te maken met de energiekosten van de elektronische apparaten waarop u speelt. Ten tweede kopen veel gamers de laatste accessoires zoals een dure headset, muismat of speciale controllers. Ten derde worden veel games steeds duurder om te ontwikkelen vanwege de toenemende grafische wensen van de consument. De ontwikkelaars willen dit terugverdienen en komen met DLC’s (downloadable content waarvoor u moet betalen). Ook kunt u microtransacties doen in het spel. Dit laatste geeft u een kleine voorsprong op andere gamers, maar dit kent natuurlijk een prijs. De prijs van een gameverslaving is dan ook op financieel vlak hoog.

Dubbele diagnose – gameverslaving en psychische stoornis

De praktijk wijst uit dat een gameverslaving vaak gepaard gaat met een stoornis van psychische aard. Dit wordt ook wel dubbele diagnose genoemd. U kunt daarbij denken aan een stoornis als: borderline, autisme, PTSS depressie of ADHD. Heeft u een psychische aandoening? Dan kunnen verschillende gebieden in uw leven waarschijnlijk een grote uitdaging zijn. Zeker als u hiernaast verslaafd bent aan games, is de nood om hulp te zoeken hoog.

Soorten psychische stoornis en gameverslaving – dubbele diagnose

Onze behandelaars zien veel mensen die kampen met een verslaving. Iedereen heeft echter zijn of haar eigen problematiek, waarbij een verslaving vaak als uitvlucht dient voor de harde realiteit. In onze optiek is het erg lastig om zelf te breken met een verslaving als u mentale klachten heeft. Daarom raden wij een goed behandelplan. Wij zijn immers gespecialiseerd in de behandeling van een dubbele diagnose. Er zijn hier verschillende combinaties bij mogelijk:

 • ADHD en gameverslaving;
 • Autisme en gameverslaving;
 • Borderline en gameverslaving;
 • Depressie en gameverslaving;
 • Posttraumatische-stressstoornis (PTSS) en gameverslaving.

Het kan soms lastig zijn om te leven met een psychische stoornis, zeker in combinatie met een verslaving aan games. Gamen kan  een manier zijn om uw pijn te onderdrukken. Dit is echter niet de oplossing, een behandeling bij VAVC-GGZ wel. Onze behandelaars zijn namelijk gespecialiseerd in de zorg aan mensen met een dubbele diagnose. Aarzel dus niet en neem contact met ons op: bel naar 085-273 7595 of mail naar info@vavc-ggz.nl. Wij begrijpen uw problematiek en helpen u weer uw leven op de rit te krijgen.

Gamen en andere vormen van verslaving

Een verslaving aan gamen valt onder een zogenaamde gedragsverslaving. Hiermee is het gedrag dat u vertoont uw verslaving. Er bestaat ook nog de middelenverslaving. Daarbij bent u verslaafd aan een bepaald middel of substantie (zoals drugs of alcohol). Zowel een gedragsverslaving als middelenverslaving zijn beiden even nadelig voor u. Vaak gaan ze dan ook samen. Een gameverslaving gaat vaak gepaard met andere vormen van verslaving.

Gamen en alcoholverslaving

Wij zien geregeld mensen terug die verslaafd zijn aan gamen en alcohol. Wie alcohol drinkt in de vorm van bier, wijn of een andere (sterke) drank, verdooft hiermee de hersenen. Alcohol komt via de maag namelijk in de bloedbaan terecht. Op de korte termijn voelt u zich wat losser, maar wie wel eens een drankje teveel heeft gedronken weet wat voor effecten het kan doen met uw lichaam. Normaal gezien is het drinken van alcohol een bewuste keuze. Bij een verslaving aan drank en games, is deze keuze minder bewust. Alcohol werkt namelijk ontzettend verslavend en het is een van de meest voorkomende verslavingen in Nederland. Dit gebeurt ondanks de nadelen die alcohol met zich meebrengt.

Gevolgen van gameverslaving en alcoholisme

De nadelen van een gameverslaving komen op diverse vlakken in uw leven tot uiting. Ditzelfde geldt voor een alcoholverslaving. Naast dat alcohol simpelweg duur is, kan het middel ernstige gezondheidsrisico’s teweeg brengen. U kunt dan denken aan schade aan uw lever, problemen met uw maag en darmen of permanente hersenschade. Alcohol zorgt er daarnaast voor dat u zich loom gaat voelen. Dit kan als gevolg hebben dat u minder zin heeft om dingen te ondernemen en daarom minder actief bent. Zeker in combinatie met gamen waar u gedurende langere tijd op uw plek zit, wordt u steeds minder actief. Dit gebrek aan beweging doet niet veel goeds voor uw gezondheid!

Tot slot verdooft alcohol uw gevoelens. Uw sombere gevoelens lijken dan naar de achtergrond te verdwijnen, de werkelijkheid is echter anders. Daarbij is het effect ook erg kort. Wanneer de alcohol is uitgewerkt, voelt u zich opnieuw somber en vervelend. U kunt hierbij opnieuw gaan drinken en gaan gamen om de pijn te verzachten.

Hulp bij een verslaving aan games en alcohol

Alcohol drinken en gamen zijn twee soorten verslavingen die u liever wilt breken. Neem daarom contact met ons op. Onze medewerkers zijn gespecialiseerd in de behandeling van verslaving en helpen u weer op het rechte pad te komen. Stuur direct een email naar info@vavc-ggz.nl of bel ons op 085-273 7595.

Gamen en cannabisverslaving

Een ander verdovend middel dat vaak samengaat met een gameverslaving is cannabis (wiet of hasj). Zowel cannabis als games maken het mogelijk voor u om de werkelijkheid te ontsnappen. Cannabis is technisch gezien een softdrug, maar de drug is erg verslavend en de gevolgen zijn ervan zijn erg nadelig. Voor velen begint het onschuldig; een jointje tijdens het gamen om even aan ‘helemaal niets’ te denken. Voor u het weet is het een gewoonte geworden met alle gevolgen van dien.

Verslaafd? Stoppen met gamen en cannabis

Een sociaal isolement, geldnood of gezondheidsproblemen; het zijn zo maar enkele nadelen van een cannabis- en gameverslaving. Hulp zoeken wordt na verloop van tijd steeds lastig en zelf afkicken is haast onmogelijk. Probeert u te stoppen maar lukt het niet om los te breken? Dan zult u zich gestrest voelen en te maken krijgen met een laag zelfbeeld. Onze behandeling is er daarentegen op gericht de verslaving effectief aan te pakken. Daarbij besteden wij veel aandacht om een terugval te voorkomen. Wij streven ernaar om u weer op het juiste pad te brengen. Neem daarom contact met ons op voor de hulp die u zo hard nodig heeft!

Meer informatie over een gameverslaving

Wilt u afkicken van uw gameverslaving? Dan bent u bij ons aan het juiste adres. Bel ons direct op 085-273 7595 of stuur ons een email naar info@vavc-ggz.nl. Wij bieden u de professionele hulp die u helpt te breken met uw verslaving.

Direct hulp nodig?

 

 

Waarom VAVC?

Geen eigen bijdrage

Dubbele diagnosegroep

Persoonlijke benadering

Geborgen sfeer

Korte wachttijden

Uitgebreid behandelaanbod

Engelstalige behandeling

Ouderen groepen (50+)

Familieprogramma voor naasten

Intensief behandelprogramma

Klinieken in Portugal en Zuid Afrika

 

Telefonisch aanmelden

Wij bellen u terug

Meld u vandaag nog aan voor een intakegesprek

Klaar voor een nieuwe start? Meld u dan aan voor een intakegesprek met een van onze verslavingspsychologen. Dit gesprek duurt ongeveer 1 uur en heeft als doel in kaart te brengen welke behandeling het best bij u past.

Na het intakegesprek hebben we meestal een goed beeld van uw persoonlijkheid, privésituatie en verslavingsproblemen. Op basis hiervan wordt er een persoonlijk behandelplan voor u opgesteld. Dit plan bespreken we met u tijdens een adviesgesprek. Na afloop van het adviesgesprek maakt u de keuze of u start met de besproken behandeling.

Vul het formulier in om u aan te melden. Zodra we uw aanmelding binnen hebben, nemen wij telefonisch contact met u op om op korte termijn een afspraak in te plannen.

Aanmelden intakegesprek

Onze Locaties

Afkickkliniek verslavingszorg Amsterdam

Amsterdam

Herengracht 372-374
1016 CH Amsterdam

Meer over locatie

Locatie maastricht

Venlo

Roermondsestraat 32
5912 AK Venlo

Meer over locatie

Locatie Heerlen

Heerlen

Kapelaan berixstraat 16
6411 ER Heerlen

Meer over locatie

Locatie Heerlen

Sittard

Wilhelminastraat 47
6131 KM Sittard

Meer over locatie