Verwijzers verslavingszorg

Designerdrugs verslaving – de risico’s & behandeling

Drugs als cannabis en cocaïne hebben een plantaardige oorsprong. Bij designerdrugs zijn de werkzame stoffen uit planten in een laboratorium nagemaakt. Deze drugs worden dus ‘ontworpen’, vandaar de term ‘designer drugs’, ‘research chemicals’ of ‘smart drugs’. En die zijn zeer gevaarlijk! Ze worden dan ook onder illegale omstandigheden gemaakt en drugs scheikundigen doen heus geen gedegen onderzoek naar risico’s. Wie designerdrugs gebruikt speelt dus zelf voor proefkonijn met alle gevolgen van dien. Gebruikt u designer drugs? Wilt u stoppen met het gebruik van designerdrugs? Meld u dan vandaag nog aan voor een intakegesprek, bel ons op 085-273 75 95 of stuur een email naar info@vavc-ggz.nl.

Nieuwe Psychoactieve Stoffen (NPS)

De synthetische stoffen die de effecten van bekende plantaardige, illegale drugs imiteren vallen onder de noemer ‘Nieuwe Psychoactieve Stoffen’, ofwel NPS. Hun chemische structuur verschilt licht van de klassieke drugs en worden op de markt gebracht om de wet te omzeilen. Vandaar ook de term ‘legal high’ wanneer het gaat over designerdrugs. Maar let op! Nieuwe Psychoactieve Stoffen imiteren het effect, maar de samenstelling van verkochte NPS is lang niet altijd duidelijk. De effecten dus evenmin!

Zijn designerdrugs legaal?

In Nederland bepaalt de Opiumwet welke drugs verboden zijn. Door continu Nieuwe Psychoactieve Stoffen te ontwikkelen, moet de wet ook voortdurend aangepast worden om deze stoffen alsnog te verbieden. Sommige designerdrugs verdwijnen snel van de markt en anderen zijn ‘blijvertjes’, die worden dan ook vaak op de lijst van de Opiumwet geplaatst. Het gevolg is dat de samenstelling weer iets gewijzigd wordt en zo’n nieuwe variant is weer ‘legaal’ is.

Ook worden NPS-en vaak verkocht met het label ‘not for human consumption’. De verkoper biedt het dan niet aan als ‘drug’ en overtreedt zo geen regels. Legaal of illegaal, het aantal overdosissen toont duidelijk dat ze uiterst onstabiel en zeer gevaarlijk zijn!

Wanneer ben je verslaafd aan designerdrugs?

Wanneer u het gevoel heeft niet meer zonder de designerdrugs te kunnen, dan bent u waarschijnlijk verslaafd. Uw lichaam raakt gewend aan het effect en de werking daarvan. Daardoor gaat u vaker of meer gebruiken voor hetzelfde effect, ofwel u wordt er lichamelijk afhankelijk van. Wanneer u stopt met designerdrugs krijg u klachten (ontwenningsverschijnselen) en dat doet u daarom niet. Wilt u weten of u verslaafd bent aan designer drugs? Bel ons op 085 273 75 95.

Effect van designerdrugs

Afhankelijk van de designerdrugs die ingenomen wordt, kunt u verschillende gevoelens ervaren, zoals hoogmoedigheid, euforie, verhoogde waakzaamheid, afgenomen eetlust, extreme ontspanning of gevoelens van eenzaamheid.

Daarnaast kunnen designerdrugs ook zorgen voor geheugenverlies, hallucinaties, paniekaanvallen, agressief gedrag of gevoelens van paranoia. En of dat niet genoeg is kunnen er tal van lichamelijke reacties optreden zoals misselijkheid, grote veranderingen in bloeddruk, epilepsie, verstoorde spraak en black-outs. Er zijn zelfs gevallen bekend waar gebruik van designerdrugs tot coma of zelfs dood hebben geleid. De precieze werking en samenstelling is vaak niet bekend, een overdosis ligt altijd op de loer!

Welke designerdrugs zijn verslavend?

Designerdrugs worden ontwikkeld in druglabs, waarbij elke scheikundige zijn eigen samenstelling probeert om effecten te ‘ontwerpen’. Er zit dus veel rotzooi in! Daarbij willen dealers zoveel mogelijk geld verdienen en gebruiken daarom echt niet alleen hoogwaardige ‘ingrediënten’. Gebruikt u designerdrugs? Neem snel contact met ons op, vroeg of laat gebruik je de verkeerde dosis of ondervind je langdurige lichamelijke- en psychische schade. Meld u daarom vandaag nog aan voor een intakegesprek, bel ons op 085-273 75 95 of stuur een email naar info@vavc-ggz.nl.

Net als de natuurlijke, plantaardige drugs zijn ook designerdrugs verslavend. Veel designer drugs zijn gebaseerd op de effecten die u krijgt van XTC, coke, amfetamine, cannabis, ketamine en LSD. Deze designer drugs, ook wel bekend als ‘legal highs’, worden verkocht als onschuldig klinkende middelen, zoals potpourri of incense, synthetische marihuana, scooby snax, badzout, plant voeding of zilverpoets. We hebben de meest voorkomende middelen hieronder voor u opgesomd:

 • 4-FA (4-FMP)
 • Benzo Fury (5-APB, 6-APB)
 • 2C-B
 • Flakka
 • Mephedrone (4-MMC, miauw miauw, MCAT)
 • Methoxetamine (MXE, MXP).
 • Methoxydine
 • 4-Methoxyphencyclidine (4 meo pcp)

Wat zijn de risico’s van designer drugsverslaving?

Doordat deze synthetische drugs vaak op verschillende manier, met verschillende grondstoffen worden gemaakt, is het lastig te bepalen wat de gezondheidsrisico’s zijn. Van de ‘klassieke’ illegale drugs zijn deze risico’s ondertussen wel bekend en onderzocht. Daarnaast wordt een designer drug gemaakt in een lab waar geen regelgeving en veiligheidsvoorschriften gelden of waar tests worden gedaan op veiligheid. Gebruikers zijn hun eigen proefkonijnen en spelen een soort Russisch roulette met de nodige effecten en gevolgen. En die zijn niet mals, de risico’s van designerdrugs zijn extreem hoog en de medische gevolgen zeer ernstig. Wilt u meer weten over designerdrug risico’s? Bel ons op 085-273 75 95 of stuur een email naar info@vavc-ggz.nl.

Schadelijke ingrediënten in designer drugs

Een drugslaborant kijkt er niet naar of ingrediënten schadelijk voor u zijn, er moet gewoon geld verdiend worden en het liefst zoveel mogelijk. Daarbij kunnen zij drugs zo ontwerpen dat u razendsnel verslaafd bent! Ernstige en langblijvende schade voor uw lichaam en brein interesseert mensen die werken in druglabs niet zoveel. Het is bekend dat designer drugs vaak bestaan uit de volgende middelen:

 • Antivries
 • Bleek
 • Ammoniak
 • Hoestdrank
 • Gootsteenontstopper
 • Verdelgingsmiddelen
 • Zware metalen zoals nikkel

Gevolgen van designerdrugs

Als u de lijst van ingrediënten ziet, dan kunt u zich wel voorstellen dat gebruik vele risico’s met zich meebrengt. Het is bekend dat designerdrugs voor de volgende klachten, ziektes en stoornissen kunnen zorgen:

 • Coma
 • Spier spasmes
 • Psychose
 • Blackouts
 • Geheugenverlies
 • Paranoïde gevoelens
 • Angststoornissen
 • Ademhaling falen
 • Hartfalen
 • Overlijden aan een overdosis
 • Schade aan uw brein door zuurstoftekort, oververhitting, uitdroging etc.
 • Schade aan uw zenuwstelsel, hersenstam en uw longen.

Afkicken van designerdrugs

Het mag inmiddels duidelijk zijn dat designerdrugs levensgevaarlijk zijn. De risico’s op schade aan uw lichaam en hersenen is groot. Daarbij is de schade blijvend. Stoppen met designer drugs is niet gemakkelijk en zeker niet als u dit alleen probeert te doen. Designer drugs worden zo gemaakt dat u er afhankelijk van wordt, ze zijn dan ook enorm verslavend. Wilt u afkicken van designer drugs? Stoppen met designerdrugs? Meld u dan vandaag nog aan voor een intakegesprek, bel ons op 085-273 75 95 of stuur een email naar info@vavc-ggz.nl. Onze professionals kunnen u helpen!

Designerdrugs verslaving behandelen

Er is nog weinig informatie bekend over designer drugsverslaving. Daarnaast is meestal onduidelijkheid wat de exacte samenstelling is van de middelen die u gebruikt. Er zijn daarom weinig plekken waar u goed terecht kunt voor behandeling. Gelukkig kunt u vertrouwen op onze experts! Wij hebben geruime ervaring in het succesvol behandelen van designerdrugs verslaving.

Wilt u beginnen met behandeling van uw designerdrugs verslaving? Plan dan een persoonlijk intakegesprek. In slechts één tot anderhalf uur brengen we uw situatie in kaart, bekijken we welke behandeling het beste bij u past en stellen we een persoonlijk behandelplan op. We proberen de behandeling van uw designerdrug verslaving zoveel mogelijk op maat samen te stellen. Daarom bieden we verschillende behandelmethoden, namelijk wekelijkse behandelingen en dagbehandelingen. Zo kunnen we u helpen op een manier die bij u en uw situatie past.

Meer informatie of direct aanmelden?

Klaar voor een nieuwe start? Of wilt u meer weten over onze aanpak voor designerdrugs verslaving? Bel 085-273 75 95, stuur een mail naar info@vavc-ggz.nl of vul ons contactformulier in. Wij hebben een deskundig team voor u klaarstaan dat u graag verder helpt!

Direct hulp nodig?

 

 

Waarom VAVC?

Geen eigen bijdrage

Dubbele diagnosegroep

Persoonlijke benadering

Geborgen sfeer

Korte wachttijden

Uitgebreid behandelaanbod

Engelstalige behandeling

Ouderen groepen (50+)

Familieprogramma voor naasten

Intensief behandelprogramma

Klinieken in Portugal en Zuid Afrika

 

Telefonisch aanmelden

Wij bellen u terug

Meld u vandaag nog aan voor een intakegesprek

Klaar voor een nieuwe start? Meld u dan aan voor een intakegesprek met een van onze verslavingspsychologen. Dit gesprek duurt ongeveer 1 uur en heeft als doel in kaart te brengen welke behandeling het best bij u past.

Na het intakegesprek hebben we meestal een goed beeld van uw persoonlijkheid, privésituatie en verslavingsproblemen. Op basis hiervan wordt er een persoonlijk behandelplan voor u opgesteld. Dit plan bespreken we met u tijdens een adviesgesprek. Na afloop van het adviesgesprek maakt u de keuze of u start met de besproken behandeling.

Vul het formulier in om u aan te melden. Zodra we uw aanmelding binnen hebben, nemen wij telefonisch contact met u op om op korte termijn een afspraak in te plannen.

Aanmelden intakegesprek

Onze Locaties

Afkickkliniek verslavingszorg Amsterdam

Amsterdam

Herengracht 372-374
1016 CH Amsterdam

Meer over locatie

Locatie maastricht

Venlo

Roermondsestraat 32
5912 AK Venlo

Meer over locatie

Locatie Heerlen

Heerlen

Kapelaan berixstraat 16
6411 ER Heerlen

Meer over locatie

Locatie Heerlen

Sittard

Wilhelminastraat 47
6131 KM Sittard

Meer over locatie