Verwijzers verslavingszorg

Alcoholverslaving – Verslaafd aan alcohol? Hulp bij alcoholisme

Een verslaving aan alcohol komt erg vaak voor. Zo blijkt uit cijfers dat zo’n half miljoen Nederlands kampt met een alcoholverslaving. In de praktijk brengt alcoholverslaving veel problemen met zich mee. Zowel de alcoholist als de omgeving heeft eronder te lijden. Hulp is echter dichter bij dan dat u denkt! Bel ons daarom op 085 – 273 75 95 of stuur een mail naar info@vavc-ggz.nl voor hulp bij afkicken. Wij zorgen dat u weer grip krijgt op uw leven.

Wat is alcohol?

Alcohol wordt ook wel Ethanol of Ethylalcohol genoemd. Het is een vloeistof dat helder, kleurloos en smaakloos is. Een geur is hierbij niet sterk aanwezig. Alcohol lost goed op in water en is daarom te vinden in veel verschillende soorten en smaken. Voorbeelden daarvan zijn bier, wijn of drank zoals whisky of jenever. Er bestaan hierbij veel verschillende alcoholpercentages. Een biertje heeft zo’n 5% alcohol, waar een glas wijn 15% alcohol bevat.

Hoe werkt alcohol?

Alcohol heeft invloed op ons bewustzijn waarbij uw stemming en gedrag kunnen veranderen. U vraagt zich mogelijk af waarom u dronken wordt als u alcohol drinkt. De uitleg hierbij is als volgt. Wanneer u bier, wijn of een andere vorm van (sterke) drank drinkt, komt de alcohol in uw bloed terecht. De alcohol verdooft vervolgens uw hersenen. Dit is meteen de reden waarom u zich licht in het hoofd kunt voelen bij het drinken van alcohol. Alcohol wordt namelijk snel in het bloed opgenomen. Daarbij wordt het over het volledige lichaam verspreid.

Wat zijn de effecten van alcohol?

Alcohol werkt op twee verschillende niveaus in uw lichaam. Enerzijds heeft het effect op uw zenuwstelsel. Anderzijds heeft alcohol effect op uw lichaam en het functioneren daarvan. De bijwerkingen van alcohol zijn niet op iedereen even sterk. Dit is namelijk afhankelijk van uw lichaamsbouw, uw genen, maar ook op uw geschiedenis met alcohol drinken. Daarbij komt uw resistentie tegen alcohol kijken. Naast dat alcohol ervoor zorgt dat u zich mogelijk wat losser voelt, zult u veel van deze negatieve effecten vast herkennen:

 • U ervaart slechter zicht;
 • De coördinatie bewegen wordt een steeds grotere opgave;
 • U wordt duizelig;
 • Dubbele tongval; u praat steeds luider en minder duidelijk;
 • U ziet en hoort minder;
 • Misselijkheid treedt op waardoor u moet overgeven;
 • U krijgt last van maagirritatie of diarree;
 • U ervaart hoofdpijn (tijdens en na het drinken);
 • Ademen wordt steeds lastiger;
 • Bij binge-drinking loopt u kans in een coma te belanden.

Bovenstaande effecten zijn vooral op de korte termijn van toepassing. Veel nadelige gevolgen van alcohol zijn vooral ook op de lange termijn van toepassing.

Wanneer ben ik verslaafd aan alcohol?

Voor veel mensen is alcohol drinken een gewoonte. Denk daarbij aan een glas wijn bij het avondeten of een biertje op het terras. Een verslaving aan alcohol ontstaat echter ook niet van de ene op de andere dag. Of en wanneer er gesproken wordt van een alcoholverslaving is dan ook bij iedereen anders. Dit verschilt per persoon, situatie en of zijn/haar functioneren in het dagelijkse leven. U bent alcoholverslaafd wanneer u niet in staat bent om zelf met het middel te stoppen. Verdere veelvoorkomende kenmerken zijn:

 • U heeft het gevoel dat u alcohol nodig heeft om goed te kunnen functioneren;
 • Steeds vaker drinkt u alcohol;
 • U bent veel geld kwijt aan alcohol;
 • Ook op ongepaste tijden drinkt u alcohol. Denk daarbij aan alcohol drinken zodra u wakker bent, of op het werk;
 • U bent veel tijd en energie kwijt in het herstellen van alcohol;
 • Alcohol zorgt voor problemen in uw leven, maar toch gaat u door;
 • Als u een poging doet om te stoppen, leidt dit tot niets;
 • U voelt zich ellendig wanneer u niet in de gelegenheid bent te drinken;
 • Uw omgeving heeft problemen met uw verslaving.

Herkent u bovenstaande stellingen? Neem dan contact met ons op. Wij zijn specialist op het vlak van verslavingszorg en helpen u los te breken van uw verslaving.

De vicieuze cirkel van alcoholisme

Net als iedere verslaving, krijgt deze na verloop van tijd een steeds grotere invloed op uw leven. Daarbij wordt u er na verloop van tijd afhankelijk van, wat zowel geestelijk en/of lichamelijk kan zijn. Wanneer u voor een lange tijd veelvuldig alcohol drinkt, heeft het middel minder effect. In dat geval heeft u meer alcohol nodig om tot dezelfde effecten te komen. De voortekenen van een verslaving zijn daarbij zichtbaar. Voor u het weet zit u in een vicieuze cirkel waarbij u ontzettend veel alcohol drinkt. Het is daarbij nooit te laat om hulp te zoeken om af te kicken van uw alcoholverslaving.

Gevolgen en risico’s van alcohol op lange termijn

De grootste nadelen van veelvuldig alcohol drinken uiten zich op de lange termijn. Mensen die gedurende langere tijd teveel alcohol drinken, lopen grote risico’s. Deze risico’s hebben betrekking op meerdere gebieden op uw leven welke hieronder besproken worden. Herkent u veel van onderstaande problemen? Neem dan contact met ons op. Wacht daarmee niet langer dan nodig is. Wij staan namelijk voor u klaar om u zo snel mogelijk te helpen. Bel ons daarom op 085 – 273 75 95 of mail naar info@vavc-ggz.nl.

Geestelijke risico’s alcoholverslaving

Veel mensen drinken alcohol omdat het hun hersenen verdooft. Dat brengt twee gevolgen met zich mee:

 1. Een eerste gevolg hiervan is dat het uw problemen minder erg lijken. U verdooft dus eigenlijk de gedachten over de dingen in uw leven waar u eigenlijk. Diep van binnen weet u dit, maar drank geeft u een schijnveiligheid. Drank stopt deze problemen daarbij weg en laat u zich verdoofd voelen. Dit is een verslavende en vernietigende werking van het middel.
 2. Een tweede gevolg is dat u het gevoel krijgt alles aan te kunnen (zelfoverschatting). Dit hangt samen met dat uw problemen minder belangrijk lijken. Veel mensen die alcohol drinken, worden overmoedig. Niet voor niets is alcohol speelt alcohol zo’n grote rol in het aantal verkeersdoden. Velen kruipen na het drinken van alcohol namelijk nog achter het stuur. De verslechterde reactiesnelheid is daar natuurlijk funest.

Hersenschade door alcoholverslaving

Langdurig alcoholmisbruik kan hersenschade veroorzaken. Alcoholisten kennen een gemiddelde hersenkrimp van wel 10 tot 15%. Denk daarbij aan vroegtijdige dementie, een verminderd geheugen of het syndroom van Korsakov. Zeker bij jongeren heeft alcohol grote gevolgen. De alcohol kan namelijk de hersenontwikkeling van jongeren (permanent) ernstig belemmeren!

Fysieke risico’s alcoholverslaving

Overmatig alcohol drinken heeft een zeer negatief effect op uw gezondheid. Uw lever breekt namelijk elk glas alcohol dat u drinkt af. Wanneer u binnen korte – en lange – tijd veel alcohol drinkt, krijgt uw lichaam een klap te verwerken. Niet voor niets kampen alcoholisten dan ook met schade aan hun lever en andere organen. Daarnaast kan alcohol ervoor zorgen dat u zich moe voelt. Dat komt omdat alcohol ervoor zorgt dat u minder diep in slaap valt. Ook al slaapt valt u misschien wat sneller in slaap, de kwaliteit van de slaap is minder. Daarom komt ernstige vermoeidheid bij alcoholisme vaak voor. Het gebrek aan energie kan daarentegen weer een stimulans worden om te drinken; u heeft immers toch geen energie om iets anders te doen. Verder is het bekend dat alcohol en zwangerschap zeer schadelijk zijn voor het ongeboren kindje. Op seksueel vlak zorgt alcohol ervoor dat u minder vruchtbaar wordt. Dit geldt zowel voor mannen als vrouwen. Bij mannen kan door alcohol een erectie of zaadlozing uitblijven. Toch gaat een combinatie van alcohol- en seksverslaving vaak samen. Daaraan kleven op zichzelf weer veel nadelen.

Sociale risico’s alcoholverslaving

De verdovende werking van alcohol zorgt ervoor dat u zich op het begin wat losser voelt dan normaal. Echter kan de verdoving van alcohol ervoor zorgen dat u zich anders gaat gedragen dan normaal. Zeker wanneer u meer glazen alcohol drinkt, duurt het niet lang voordat u de eerste symptomen van dronkenschap vertoont. Bovendien heeft u kans last te hebben van een kwade dronk. Dit is wanneer u vanwege de drank overmatig agressief bent. Vaak gaat dit gepaard met veel spijt zodra u weer nuchter bent. Voor uw omgeving is het lastig om met uw dronkenschap om te gaan. Uw partner, bijvoorbeeld, kan zich storen aan uw wisselend gedrag. Dit kan voor frustraties en spanningen zorgen binnen uw relatie. Wanneer het even wat minder met u en uw relatie gaat, leidt dat natuurlijk tot stress. Het verslavingsgedrag van een alcoholist is dan om te grijpen naar alcohol. Daarmee begint het verhaal weer van vooraf aan.

Financiële risico’s alcoholverslaving

Een laatste gebied waar alcohol voor schade zorgt is in uw portemonnee. Alcohol is simpelweg duur. Zeker wanneer u veel drinkt en uw lichaam gewend is geraakt aan alcohol. U heeft dan namelijk meer alcohol nodig dan voorheen waarbij de kosten van alcohol drinken geleidelijk stijgen. Als u daardoor in de financiële problemen komt dan zorgt dat natuurlijk voor veel stress. Voor u weet ontvlucht u deze pijnlijke werkelijkheid waardoor u nog meer gaat drinken. U komt in dat geval in de welbekende vicieuze cirkel terecht. Alcoholisme kan er ook voor zorgen dat uw prestaties op uw werk sterk afnemen. U riskeert een ontslag wanneer u voor lange tijd slecht presteert of zelfs dronken bent op uw werk! Het wegvallen van inkomen is voor veel alcoholisten dan ook een grote klap die zij lastig te boven komen. Vaak geldt er dan één medicijn; gevoelens verdoven met nog meer alcohol. De boodschap is duidelijk. Alcohol maakt meer kapot dan u lief is.

Afkicken van alcoholverslaving – behandeling alcoholisme

Een alcoholverslaving komt vaak voor, werkt verwoestend in het leven en kent tal van risico’s. Toch zijn maar liefst een half miljoen Nederlanders verslaafd aan alcohol. Een goede behandeling van alcoholisme is daarom sterk aan te raden. Breek dus los van uw verslaving en neem contact met ons op. Wij zijn namelijk gespecialiseerd in verslavingszorg en helpen u af te kicken van alcohol. Bel direct naar 085 – 273 75 95 of stuur ons een email op info@vavc-ggz.nl.

Intakegesprek alcoholverslaving

Ieder mens is uniek en kampt met zijn of haar eigen bagage. Daarom staat uw persoonlijke situatie centraal tijdens de behandeling van alcoholisme. Hierbij kijken wij gericht naar u als persoon en uw omgeving. Wat is bijvoorbeeld de rol die alcohol in uw leven speelt? Drinken anderen in uw omgeving ook overmatig veel? Om te bepalen wat uw relatie met alcohol is, houden wij een intakegesprek met u. Hierin brengt een gespecialiseerd psycholoog in kaart wat er zoal speelt in uw leven. Daarna vindt een overleg plaats. De psycholoog spreekt dan met een psychiater over uw situatie met als doel u zo passend mogelijk te helpen. Het voorgestelde behandelplan verschilt daarbij per persoon.

Behandelplan alcoholverslaving

VAVC-GGZ heeft meerdere behandelmogelijkheden om u te helpen met uw alcoholprobleem. Het traject om van uw alcoholverslaving af te komen kan juist intensief of juist licht zijn. Hierbij wordt gekeken naar de aanpak waar u het meeste baat bij heeft. VAVC-GGZ heeft de volgende behandelingen bij een alcoholverslaving:

1. Poliklinische behandeling

Tijdens een poliklinische behandeling van alcoholisme spreekt u wekelijks met een psycholoog. Daarbij zult u gedurende 8 tot 24 sessies werken aan uw probleem met alcohol. Het fijne is dat u professioneel en persoonlijk wordt geholpen. U werkt op wekelijkse basis echt aan een langetermijndoel: een alcoholvrij leven zonder ellende

2. Avondbehandeling alcoholisme

Tweemaal per week vindt de avondbehandeling alcoholisme plaats. Op dinsdag en donderdag biedt onze locatie in Sittard tussen 19:00 tot 22:00 uur een veilige haven voor uw alcoholisme. Daarbij gaan we samen aan de slag met uw alcoholprobleem. Dit duurt zo’n gedurende zo’n 12 tot 13 weken. Bovendien is het mogelijk dat een detox plaatsvindt voor de behandeling. Dit verschilt echter per situatie.

3. Tweedaagse behandeling alcoholisme

Een andere aanpak van uw alcoholisme is de tweedaagse behandeling. Hierbij werkt u twee dagen per week met ons aan uw verslaving. Op deze manier kunt u ook blijven parttime voldoen aan uw parttime verplichtingen zoals werk of studie. De tijdsspanne van dit traject is zo’n 9 weken. Of er ook een periode van detox plaatsvindt, verschilt per persoon.

4. Vijfdaagse behandeling alcoholisme (met verblijf of zonder verblijf)

Een vijfdaagse behandeling vindt op werkdagen van 09:00 tot 17:00 uur plaats op een Vincere behandellocatie. De periode hierbij is zo’n 12 tot 13 weken. Daarnaast is het mogelijk te verblijven in een Sober Living House, ook wel SLH genoemd. Daarnaast kijken we per persoon of een detoxperiode noodzakelijk is. Dit zullen wij met u bespreken in het adviesgesprek.

5. Klinische behandeling alcoholisme

Een andere mogelijkheid om uw alcoholverslaving aan te pakken is een klinische opname op een van onze locaties. Daarbij hebben wij opties in binnen- en buitenland. Naast onze locatie in Cadier en Keer, beschikken wij over vier locaties in het buitenland. Daarvan bevinden er zich twee in Portugal en twee in Zuid-Afrika:

In Nederland duren de behandelingen – zonder detoxperiode – zo’n 64 dagen. Daarnaast neemt het in Portugal of Zuid-Afrika 90 dagen in beslag (exclusief detoxperiode).

Nazorg na behandeling alcoholverslaving

Bij al onze behandelingen streven wij ernaar de kans op een terugval zo ver mogelijk weg te nemen. Wij laten u absoluut niet vallen nadat u bij ons in behandeling bent geweest! Daarom verzorgen wij een nazorgtraject. U kunt er daarom van op aan dat wij de best mogelijke zorg aan u bieden. Zoekt u ook hulp om van uw alcoholverslaving af te komen? Neem dan contact met ons op.

Kosten van behandeling alcoholverslaving

U zult zich mogelijk afvragen wat de kosten zijn van al onze behandelingen. Het verslavingstraject valt in het basispakket van uw zorgverzekering. Hiervoor dient u alleen zelf het wettelijk verplichte eigen risico te betalen. Wilt u meer weten? Lees dan meer over de vergoeding van de behandeling van alcoholisme. Bel direct naar 085 – 273 75 95 voor meer informatie of stuur een email naar info@vavc-ggz.nl.

Alcoholverslaving en psychische stoornis – dubbele diagnose

Wie een dubbele diagnose heeft, kampt zowel met een psychische stoornis als een verslaving. Daarbij zien wij geregeld dat een alcoholverslaving aan de orde is. Dit valt dan samen met een stoornis als PTSS, borderline, ADHD, depressie of autisme. De vernietigende werking van alcohol is daarbij extra schadelijk. Leven met een psychische stoornis is niet eenvoudig. Dit geldt zeker in combinatie met een verslaving aan alcohol. De juiste behandeling om af te kicken van alcohol kan u echter helpen. Wacht daarom niet langer dan nodig is en neem contact op met ons. Bel ons daarom vandaag nog op 085 – 273 75 95 of stuur een email naar info@vavc-ggz.nl.

Effect van alcohol op psychische stoornis

Leven met een psychische stoornis kan erg lastig voor u zijn. Uw aandoening kan daarbij uw emoties sterk beïnvloeden. Misschien ervaart u wel angstige gevoelens, bent u erg somber of kampt u met een depressie. De emoties die daarbij komen kijken kunnen u erg veel pijn opleveren. Daarbij zien wij regelmatig dat mensen naar alcohol grijpen in een poging de pijn te verminderen. Het verdovende effect van alcohol op uw hersenen kan ervoor zorgen dat u zich tijdelijk wat beter voelt. De keiharde realiteit is daarbij niet zo rooskleurig.

Soorten psychische stoornis en alcoholverslaving – dubbele diagnose

In de praktijk zien wij veel mensen die kampen met een alcoholverslaving. Iedereen heeft echter een eigen verhaal en situatie. Daarbij heeft iedereen een andere reden voor hun alcoholgebruik. Wat de reden ook is; zelf afkicken van een alcoholverslaving is in onze optiek zeer lastig. Daarom is een goed behandelplan aan te raden. Bij VAVC-GGZ zijn wij  gespecialiseerd in de behandeling van uw verslaving en psychische stoornis (dubbele diagnose). U kunt daarbij denken aan:

 • Posttraumatische-stressstoornis (PTSS) en alcoholverslaving;
 • ADHD en alcoholverslaving;
 • Depressie en alcoholverslaving;
 • Autisme en alcoholverslaving;
 • Borderline en alcoholverslaving.

Behandeling dubbele diagnose

De risico’s van alcoholisme zijn haast eindeloos. Zeker bij een dubbele diagnose is de nood om hulp te zoeken daarom hoog. Uw dubbele diagnose verdient de aandacht die het nodig heeft. Aarzel niet en neem contact met ons op.

Alcoholverslaving bij kwetsbare doelgroepen

Alcoholmisbruik komt vaak voor in onze maatschappij. Het wordt gedronken door diverse doelgroepen, variërend van jong tot oud. Alcohol wordt over het algemeen meer door hoogopgeleiden gedronken dan laagopgeleiden. Of u al dan niet in de stad woont, heeft gemiddeld gezien bijna geen invloed op het gebruik van alcohol. Buiten de algemene risico’s van alcohol, worden sommige kwetsbare doelgroepen bijzonder hard getroffen door het middel. De volgende combinatie zijn bijvoorbeeld erg schadelijk:

 • Alcoholverslaving bij zwangere vrouwen
 • Alcoholverslaving bij ouderen (50+’ers)

Alcoholverslaving zwangere vrouwen

Alcohol en zwangerschap gaan niet samen. De effecten van alcohol zijn namelijk schadelijk voor uw ongeboren baby. Daarom is het belangrijk om geen druppel alcohol te drinken als u zwanger bent. Bent u toch zwanger en kunt u niet stoppen met alcohol? Dan kan een behandeling voor uw alcoholisme u helpen. U hoeft zich niet te schamen, maar neem contact op met VAVC-GGZ. U kunt ons bellen op 085 – 273 75 95of stuur een mail naar info@vavc-ggz.nl.

Alcohol drinken tijdens zwangerschap

Zelfs het drinken van één glas alcohol kan schadelijk zijn tijdens uw zwangerschap. Alcohol tijdens de zwangerschap verhoogt de kans op vroeggeboorte, een aandoening of een miskraam. Het is daarom aan te raden om geen druppel alcohol te drinken terwijl u zwanger bent. Neem bovendien contact op met uw verloskundige als u alcohol heeft gedronken tijdens uw zwangerschap.

Hulp bij alcoholisme tijdens zwangerschap

Bent u verslaafd aan alcohol en bent u tijdens uw zwanger niet meer in staat zelf te stoppen met alcohol? U hoeft zich niet te schamen, wel dient u contact met ons op te nemen! Mail naar info@vavc-ggz.nl of bel 085 – 273 75 95. Wij zijn namelijk gespecialiseerd in verslavingstherapie. Daarbij gaan wij zeer discreet en professioneel om met uw situatie. Wacht daarom niet langer en neem contact met ons op. Het is tijd om te stoppen met alcohol voordat het te laat is!

Alcoholverslaving bij ouderen (50+’ers)

Alcohol en ouderen zijn in onze maatschappij steeds vaker aan elkaar verbonden. Ook wij zien in onze klinieken steeds vaker oudere mensen van boven de 50 jaar die kampen met een alcoholverslaving. Dat terwijl alcohol drinken veel nadelen teweegbrengt boven een leeftijd van 50 jaar. U heeft als oudere mogelijk veel redenen om alcohol te drinken. Er zijn echter veel meer redenen om te stoppen met alcohol! Neem daarom nu actie; het is nooit te laat om een halt toe te roepen aan uw alcoholmisbruik. Krijg weer grip op uw leven en neem contact op met ons. Bel daarom direct naar 085-273 7595of mail ons op info@vavc-ggz.nl zodat wij u zo snel mogelijk kunnen helpen.

Redenen voor alcoholmisbruik bij ouderen

Ouder worden brengt veel veranderingen met zich mee. Deze kunnen positief, maar ook negatief zijn. Denk bij dat laatste aan een verminderde gezondheid, minder actieve levensstijl, een andere rol van werk en plezier. Daarnaast kan ouder worden fysieke pijn, stress, eenzaamheid en verminderde mobiliteit met zich meebrengen. Het is daarom eenvoudig naar alcohol te gebruiken om de pijn te verzachten. Toch wordt de link tussen alcohol en ouderen vaak onderschat. Bij VAVC-GGZ zien wij dit echter anders. Onze behandeling van alcoholisme is erop gericht u te helpen. Ondanks dat u een wat hogere leeftijd heeft, kunnen wij u helpen!

Risico’s van alcohol bij ouderen

Bij het drinken van alcohol komt het via de maag in uw bloedbaan terecht. Wanneer alcohol de hersenen bereikt zorgt dit voor een verdovend effect. De roes die u ervaart zorgt er hierbij voor dat u zich even minder druk maakt om de problemen in uw leven. Alcohol lijkt uw problemen dus weg te nemen. Niet is echter minder waar. Alcohol kent een vernietigend effect op uw gezondheid. Ook brengt het vele sociale, financiële en geestelijke problemen met zich mee.

Schadelijk voor organen

Het menselijk lichaam verandert in de loop de jaren. Zo heeft u als oudere boven de 50 jaar minder lichaamsvocht dan dat u vroeger had. Als u alcohol drinkt, vormt dit een schadelijk risico. Alcohol werkt namelijk vochtafdrijvend. Dat wil zeggen dat het hormoon dat ervoor zorgt dat vocht vasthoudt, door alcohol wordt geremd. U verliest op die manier meer vocht dan normaal. Hierdoor houdt u te weinig vocht binnen en wat funest kan zijn voor uw organen.

Onverantwoord gedrag

Alcohol werkt verdovend op uw hersenen. Het effect hiervan is dat u zichzelf kunt gaan overschatten. Daarnaast zorgt alcohol ervoor dat u minder ziet, ruikt en hoort. Door uw verminderde mobiliteit als 50+’er, kan het daarom extra gevaarlijk zijn om alcohol te drinken. U weet dat u niet aan moet deelnemen aan verkeer als u alcohol drinkt. Maar wist u dat de kans op een val of ongeluk ook sterk toeneemt als u alcohol drinkt? Er zijn dus talloze redenen om los te breken van uw alcoholverslaving.

Alcohol en medicijngebruik bij ouderen

Wanneer u ouder wordt, neemt de kans toe dat u medicijnen moeten gebruiken. In dat geval is het extra belangrijk te stoppen met alcohol. Alcohol en medicijnen gaan namelijk zeer slecht samen. Dit komt omdat de middelen elkaars werking afzwakken. Daardoor kunt u bijvoorbeeld extra duizelig worden. Dit is slechts een mild voorbeeldsommige medicatie is zelfs levensbedreigend samen met alcohol! Neemt u medicijnen in en kunt u maar niet uit uzelf stoppen met alcohol? Bel dan direct naar 085 – 273 75 95of stuur ons een email.

Afkicken van alcohol als 50+’er

Alcohol kent echter een enorm verslavende werking. Niet voor niets houdt het vele ouderen in hun greep. Bij VAVC-GGZ hebben wij dan ook speciale behandelingen voor oudere mensen. In onze ervaring helpt u als u met een groep van gelijken van uw verslaving probeert af te komen. De mensen in de groep weten immers precies waar u tegenaan loopt met uw verslaving. Wacht daarom niet langer dan nodig is en neem contact met ons op. Onze deskundige medewerkers staan u graag te woord op het telefoonnummer 085 – 273 75 95 Daarnaast kunt u ons mailen op info@vavc-ggz.nl voor meer informatie.

Alcoholverslaving en andere soorten verslaving

Er zijn twee soorten verslaving. Enerzijds bestaat er een middelenverslaving zoals alcohol of cannabis. Anderzijds is er de gedragsverslaving waarbij u verslaafd bent aan bijvoorbeeld gamen of seks. Een alcoholverslaving komt vaak samen voor met andere vormen van verslaving. Enkele combinaties die wij vaak terugzien en waarmee wij u kunnen helpen zijn als volgt.

Alcoholisme bij een middelenverslaving

Een alcoholverslaving is een goed voorbeeld van een middelenverslaving. Maar bijvoorbeeld drugs zoals cannabis of cocaïne behoren in deze categorie. Bij een middelenverslaving vertellen uw hersenen dat u constant naar uw middel moet grijpen. Zelf losbreken van het middel is zonder professionele hulp dan ook bijna niet mogelijk.

 1. Alcohol en cocaïne/GHB
 2. Alcohol en cannabis
 3. Alcohol en medicijnen

Verslaving alcohol, cocaïne en/of GHB

Een eerste combinatieverslaving is die van alcohol met cocaïne. Ook wordt dit soms aangevuld met de drug GHB. Hoe dan ook, de combinatie van de verslavende middelen zijn erg gevaarlijk! Dit komt omdat de middelen elkaars werking afzwakken. Cocaïne is een stimulerend middel, waar alcohol juist verdovend werkt. Hierbij ervaart u een schijn van nuchterheid met alle risico’s van dien. Wij helpen u af te kicken van uw verslaving aan alcohol, cocaïne en GHB. Bel ons daarom op 085 – 273 75 95of stuur ons een mail naar info@vavc-ggg.nl.

Alcohol en cocaïne combineren

Alcohol en cocaïne zijn beiden onwijs verslavende middelen. Daarbij kunt u zichzelf overschatten en kunt u zich anders gedragen dan u in werkelijkheid bent. Ondanks de nadelen, combineren velen alcohol met cocaïne. De nadelen die hierbij komen kijken zijn enorm. Cocaïne en alcohol zwakken elkaars werking sterk af. U lijkt daarom niet dronken, maar bent dat eigenlijk wel. Dit heeft als gevolg dat u blijft doordrinken en meer kapotmaakt aan uw lichaam en omgeving dan u lief is. Daarnaast leidt de combinatie tot overmatig agressief gedrag waardoor u uzelf en anderen schade kunt toebrengen.

Alcohol en GHB combineren

Net als bij alcohol en cocaïne, zwakken alcohol GHB en alcohol elkaars werking af. Op die manier krijgt u niet goed mee in wat voor staat u werkelijk bent. Daarnaast kunt u erdoor in een ademhalingsproblemen krijgen. Dit komt omdat alcohol en GHB de ademhaling dempen. Hierdoor kunt u zich erg slap voelen of zelfs in een coma raken. Ook overlijden is hierbij mogelijk. Zo kunt u erg misselijk worden en stikken in uw braaksel. Wij raden dan ook sterk af de middelen niet te combineren en professionele hulp te zoeken.

Afkicken van alcohol, cocaïne en GHB

Wilt u eindelijk breken van de vernietigende effecten van de verslavende werking van alcohol, GHB en cocaïne? Wij kunnen u hiermee helpen. Neem contact met ons op of lees meer over onze behandelingen. U kunt onze deskundige medewerkers bereiken op  085 – 273 75 95 of stuur een mail naar info@vavc-ggz.nl.

Verslaving alcohol en cannabis

Een tweede combinatie van een middelenverslaving is die van alcohol en cannabis. De combinatie kan gepaard gaan met paranoia, misselijkheid en heftige paniekaanvallen. Toch komt het gebruik van beide verslavende middelen vaak voor. Alcohol is op zichzelf een van de meest voorkomende vormen van verslaving. Daarentegen wordt cannabis gezien als softdrugs, maar is de werking net zo verslavend als harddrugs. Wilt u losbreken van uw verslaving aan alcohol en cannabis? Grijp de regie in uw leven en neem contact met ons op. Wij zijn namelijk gespecialiseerd in verslavingszorg en helpen u graag. Neem daarom contact met ons op via info@vavc-ggz.nl of bel naar 085 – 273 75 95.

Alcohol en cannabis combineren

In het uitgaanscircuit komt de combinatie van alcohol en cannabis vaak voor. De combinatie lijkt onschuldig, maar zorgt voor een heftige reactie op uw lichaam. Wij zien namelijk veel mensen terug die bij ons willen afkicken van hun alcohol- en cannabisverslaving. De werkzame stof van cannabis, THC, kan ervoor zorgen dat u in een psychose terechtkomt. Ook agressief gedrag is gebruikers van alcohol en cannabis vaak niet vreemd. Wilt u ook breken met uw verslaving en de regie weer in eigen handen nemen? Neem contact met ons op.

Hoe alcohol en cannabis van gewoonte een verslaving wordt

Wat voor velen als een onschuldig experiment begint, eindigt vaak in een nachtmerrie. Alcohol en cannabis zijn beiden verdovende middelen die uw gevoelens en gedachten onderdrukken. Uw problemen lijken hierbij niet te bestaan, maar niets is minder waar. De combinatie kan zich ontwikkelen in een gewoonte met serieuze risico’s. U kunt de grip op belangrijke dingen in uw leven verliezen. Mogelijk gaan uw prestaties op het werk achteruit, of is uw partner het niet eens met uw gedrag. De stress die dit teweegbrengt, zorgt ervoor dat u uw gedachten wilt verdoven met cannabis en alcohol. Een vicieuze cirkel is hierbij geboren.

Afkicken van alcohol en cannabis

Bent u verslaafd aan alcohol en cannabis? In onze ervaring werkt het niet als u zelf probeert te stoppen met deze middelen. Het risico op een terugval blijft namelijk erg groot. Voor u het weet vervalt u weer in uw oude gedrag en baalt ervan dat u niet zelf heeft kunnen stoppen. U kunt uw verslaving echter beter laten behandelen door een gespecialiseerd team van mensen. Daarbij besteden wij in ons nazorgtraject veel aandacht aan het voorkomen van een terugval. Op die manier geven wij u de handvaten om permanent met uw verslavende gedrag te stoppen. Wij staan daarom voor u klaar voor een persoonlijke en effectieve verslavingstherapie. Breek los van uw verslaving aan alcohol en cannabis. Pak uw telefoon en bel naar 085 – 273 75 95. Onze deskundige medewerkers begrijpen de problemen waar u mee kampt. U kunt ons ook mailen op: info@vavc-ggz.nl.

Verslaving alcohol en medicijn

Een derde veelvoorkomende middelenverslaving is die van alcohol en medicijnen. Het tegelijkertijd drinken van alcohol en medicijnen innemen is erg schadelijk. Toch komt de combinatie vaak voor. Medicijnen zijn er om u ergens van te genezen. Wij helpen u te genezen van uw drang naar alcohol! Breng uw lichaam niet langer schade toe en neem daarom contact met ons op. Het is immers nooit te laat om te breken met alcoholisme. Bel naar 085 – 273 75 95 of stuur een mail naar info@vavc-ggz.nl.

Medicijnen innemen met alcohol

Alcohol kan voor verschillende effecten zorgen op uw medicatie. Daarbij kan alcohol het effect van de medicatie verminderen of zelfs wegnemen. In andere gevallen werkt de combinatie schadelijk op uw lichaam. Zelfs in kleine hoeveelheden kunt u zich slaperig of duizelig voelen. Daarbij kan het uw concentratie en lichaamscoördinatie negatief beïnvloeden. Hierbij kunt u vervelend ten val komen of u kunt gevaar veroorzaken als u aan het verkeer deelneemt!

Schadelijke effecten alcohol en medicijnen

Wanneer u niet kunt stoppen met alcohol, is het voor u erg van belang om met de verslaving los te breken. De risico’s van alcoholisme zijn op zichzelf al enorm. Maar samen met medicijnen, zijn er tal van schadelijke effecten. Enkele voorbeelden daarvan zijn:

 • Duizeligheid;
 • Misselijkheid en moeten overgeven;
 • Hoofdpijn;
 • Flauwvallen;
 • Sterk veranderende bloeddruk;
 • Verminderde coördinatie;
 • Abnormaal gedrag.

Daarnaast kan de combinatie van alcohol en medicijnen op lange termijn zorgen voor:

 • Leverschade;
 • Hartproblemen;
 • Interne bloedingen;
 • Depressies.

Afkicken van alcohol en medicijnen

Bovenstaande termen liegen niet; u dient alcohol en medicijnen daarom niet te combineren. Er zijn hierbij ook geneesmiddelen waarvan bekend is dat u die u nooit met alcohol moet combineren. Voorbeelden daarvan zijn: diazepam, oxazepam, morfine en slaap- en kalmeringsmiddelen. Neemt u medicatie maar kunt u niet stoppen met alcohol drinken? Dan loopt u erg veel risico. U neemt uw medicatie immers om beter te worden en ergens van te genezen. Wilt u genezen van uw verslaving? Neem dan contact met ons op. Wij hebben immers gerichte en professionele behandelingen tegen verslaving. Wacht niet tot het te laat is en bel ons op 085 – 273 75 95of mail naar info@vavc-ggz.nl. Onze deskundige medewerkers staan u graag te woord over de kansen die wij u weer kunnen bieden.

Alcoholisme bij een gedragsverslaving

Bij een gedragsverslaving bent u verslaafd aan een bepaald soort gedrag. Uw hersenen belonen u dus indirect, waar u bij een middelenverslaving direct wordt beloond. Een gedragsverslaving is echter even verslavend als verslaving aan verdovende of stimulerend middelen. Daarbij kan het u sterk in zijn grip houden.

 • Alcohol en seks
 • Alcohol en gokken

Verslaving aan alcohol en seks

Een eerste verslaving die als combinatie vaak voorkomt is die van alcohol en een seksverslaving. Omdat alcohol uw hersenen verdooft, is het een manier om losser te worden en uw (seksuele) grenzen te verlagen. U loopt daarbij het risico dat uw grenzen té laag worden. Bovendien kan alcoholisme in combinatie met seks vele problemen veroorzaken. Net als alcohol kan seks verslavend werken op uw hersenen. In dat geval kan professionele zorg u verder helpen, daarbij raden wij u aan om contact met ons op te nemen via 085 – 273 75 95 of info@vavc-ggz.nl.

Effecten van alcohol op seks

Op het eerste zicht lijkt alcohol positieve gevolgen te hebben op seks. Het drinken van alcohol zorgt er namelijk voor dat u zich losser voelt. Alcohol zorgt er zodoende voor dat barrières worden weggenomen. De scheidslijn van gematigd en overmatig alcoholgebruik is echter dun. Alcohol zorgt er namelijk voor dat u zichzelf verdooft waardoor u eigenlijk niet uzelf bent. Daardoor kunt u zich onverantwoord gaan gedragen. Hierbij behoort een ongeplande zwangerschap of seksueel overdraagbare aandoening (soa) tot de mogelijk gevolgen. Overigens kan bij mannen een zaadlozing uitblijven door de alcohol of zij kunnen last krijgen van een erectiestoornis. Voor zowel mannen als vrouwen geldt daarnaast dat zij minder vruchtbaar worden bij een teveel aan alcohol.

Obsessie voor alcohol en seks

Alcohol heeft een verdovende werking op uw hersenen. Daarom kan overmatig alcoholgebruik in combinatie met seks al snel een probleem worden. Daarbij kunt u er geobsedeerd en verslaafd aan raken. Daarbij komen problemen kijken op meerdere vlakken van uw leven. Zo kan uw relatie met alcohol gaan leiden tot spanningen in uw sociale omgeving of kan het u in de financiële problemen brengen. Mogelijk doet u aankopen op het internet of maakt u overmatig veel kosten voor prostitutie. Ook constante obsessieve gedachten aan seks kunnen uw leven ernstig belemmeren. Wij raden u in dat geval aan contact op te nemen. Wij zijn gespecialiseerd in verslavingszorg en helpen u graag met uw problematiek.

Afkicken van alcohol en seksverslaving

Vrijwel ieder mens heeft een gezonde interesse voor seks. Daarnaast drinken veel mensen matig en verantwoord alcohol. Toch is een kanteling van verantwoord naar onverantwoord gedrag al snel gemaakt. Dit kan leiden tot dwangmatige problemen in uw leven. Stuur dus een mail naar info@vavc-ggz.nl of bel ons op 085 – 273 75 95. Onze professionele hulpverleners weten namelijk precies waar u tegenaan loopt.

Verslaving alcohol en gokken

Een tweede gedragsverslaving is gokken dat vaak met alcoholisme samengaat. Dat komt omdat zowel het gedrag (gokken) als het middel (alcohol) beiden erg verslavend zijn. Daarnaast kan het ene gedrag het andere uitlokken. Als u bijvoorbeeld veel heeft gedronken, gaat u eerder gokken. Het omgekeerde kan ook waar zijn. U drinkt om de ellende van het verlies van gokken te vergeten. Wat uw probleem ook is; een behandeling voor uw verslaving helpt u weer op het juiste pad. VAVC-GGZ is er namelijk in gespecialiseerd u af te laten kicken. Wacht daarom niet langer en stuur een email naar info@vavc-ggz.nl of bel ons op 085 – 273 75 95.

Onverantwoord gedrag bij alcohol en gokken

“Na een paar drankjes dacht ik de goede kant op te gaan. Toen ineens voelde ik mij beroerd; ik besefte dat ik heel mijn maandsalaris had vergokt.” Dit kan zo maar een uitspraak zijn een alcoholist die gokt. Voor gokken geldt in principe hetzelfde als alcohol; met – zeer veel – mate kan het leuk zijn. Als u echter verslaafd bent, is het lastig te breken met de gewoonte. Als u alcohol drinkt terwijl u gokt, heeft u wellicht de neiging om meer de drinken dan normaal. Alcoholisme kan voor u een risico vormen. Daarnaast blijven mensen met alcohol in hun bloed langer doorgaan met gokken. Dit geldt ook als hun kansen (én geld) sterk afnemen. Dit onverantwoorde gokgedrag zorgt voor heftige emoties. U kunt gefrustreerd worden door uw gedrag wat tot stress en alcoholmisbruik kan leiden.

Gevolgen van een gokverslaving

Veel mensen die kampen met een gokverslaving houden dit verborgen voor hun naasten. Het gezin, familie en vrienden weten niet wat er speelt in het hoofd van een gokker. Verder is gokken hetzelfde als iedere andere verslaving; zelf ervan losbreken is onwijs lastig. In onze ervaring lukt het haast niemand om zelf te breken met een verslaving. Neem daarom contact met ons op voor hulp bij uw verslaving.

Afkicken van alcohol en gokken

Neem het heft in uw leven in eigen handen en bel ons op 085 – 273 75 95. Ook kunt u ons een mail sturen op info@vavc-ggz.nl zodat we u kunnen vertellen hoe wij u kunnen helpen.

Meer informatie over alcoholverslaving?

Voor meer informatie leest u de veelgestelde vragen bij alcoholverslaving. Ook kunt u ons mailen (info@vavc-ggz.nl) of bellen op 085 – 273 75 95. Wacht hier niet langer mee dan nodig is. U verdient namelijk de allerbeste hulp die u kunt krijgen in uw situatie!

Direct aanmelden?

 

Navigeer snel – alcoholverslaving

 

Waarom VAVC?

Geen eigen bijdrage

Dubbele diagnosegroep

Persoonlijke benadering

Geborgen sfeer

Korte wachttijden

Uitgebreid behandelaanbod

Engelstalige behandeling

Ouderen groepen (50+)

Familieprogramma voor naasten

Intensief behandelprogramma

Klinieken in Portugal en Zuid Afrika

 

Telefonisch aanmelden

Wij bellen u terug

Meld u vandaag nog aan voor een intakegesprek

Klaar voor een nieuwe start? Meld u dan aan voor een intakegesprek met een van onze verslavingspsychologen. Dit gesprek duurt ongeveer 1 uur en heeft als doel in kaart te brengen welke behandeling het best bij u past.

Na het intakegesprek hebben we meestal een goed beeld van uw persoonlijkheid, privésituatie en verslavingsproblemen. Op basis hiervan wordt er een persoonlijk behandelplan voor u opgesteld. Dit plan bespreken we met u tijdens een adviesgesprek. Na afloop van het adviesgesprek maakt u de keuze of u start met de besproken behandeling.

Vul het formulier in om u aan te melden. Zodra we uw aanmelding binnen hebben, nemen wij telefonisch contact met u op om op korte termijn een afspraak in te plannen.

Aanmelden intakegesprek

Onze Locaties

Afkickkliniek verslavingszorg Amsterdam

Amsterdam

Herengracht 372-374
1016 CH Amsterdam

Meer over locatie

Locatie maastricht

Venlo

Roermondsestraat 32
5912 AK Venlo

Meer over locatie

Locatie Heerlen

Heerlen

Kapelaan berixstraat 16
6411 ER Heerlen

Meer over locatie

Locatie Heerlen

Sittard

Wilhelminastraat 47
6131 KM Sittard

Meer over locatie