Verwijzers verslavingszorg

Behandelmethodes

Bij VAVC-GGZ hebben wij verschillende behandelmethodes om u de unieke, persoonlijke zorg te bieden die u nodig heeft en verdient wanneer u wordt behandeld voor een verslaving. Hieronder vindt u de verschillende behandelmethodes die wij kunnen bieden.

Community Reinforcement Approach (CRA)
Cognitieve gedragstherapie (CGT)
Terugvalpreventie (TVP)
Voorbereiding op het weekend
Weekdoelen stellen
Vitaliteit

Community Reinforcement Approach (CRA)

De behandelmethode Community Reinforcement Approach wilt zeggen dat u door middel van nieuwe ervaringen te ondernemen, een nieuwe, leukere levensstijl ‘leert’. U neemt deel aan activiteiten waardoor u weer gezonder wordt en veel meer plezier zult krijgen in het dagelijks leven. Gezien een verslaving vaak gepaard gaat met een ongezonde, geïsoleerd leven is deze behandeling erop gericht om u weer te laten functioneren en genieten.

In deze behandeling hebben wij een aantal thema’s waar we mee werken:

 • Tevreden zijn over uw leven en andere vlakken
 • Doelen stellen om uw leven te verbeteren
 • Vrijetijdsbesteding en sociale activiteiten
 • Hoe onderhoud ik mijn sociale netwerk?
 • Werken aan communicatievaardigheden
 • Hoe voorkom ik een terugval?
 • Alcohol- en drugs gerelateerde situaties beperken

Cognitieve gedragstherapie (CGT)

De cognitieve gedragstherapie richt zich op de psychische kant van een verslaving. We gaan er hierbij vanuit dat uw psychische klachten effect hebben op uw gedachten en de situatie waar u zich momenteel in bevindt. Simpel gezegd: Het is niet de situatie, maar hoe u tegen de situatie aan kijkt. Dit houdt in dat wanneer wij met u uw denkwijze veranderen, na verloop van tijd ook uw gedrag en uw gevoel zal veranderen. Tijdens de cognitieve gedragstherapie daagt u uw eigen gedachten uit en leert u anders naar het leven en gebeurtenissen te kijken.

Terugvalpreventie (TVP)

Het onderdeel terugvalpreventie richt zich op de risico’s en de valkuilen van een herstel. Het is belangrijk om de risico’s van een terugval te minimaliseren na een behandeling. Hiervoor behandelen wij verschillende thema’s om u tegen een terugval te wapenen:

 • Motiveren voor een herstel
 • Het herkennen van verslavingsgedrag
 • Hoe ga ik met mijn emoties om?
 • Wat doe ik in mijn vrije tijd en wanneer ik mij verveel?
 • Herkennen van waarschuwingssignalen en hoge risico’s
 • Hoe voorkom ik een terugval?
 • Het accepteren van uw verslaving
 • Het maken van nieuwe vrienden

Voorbereiding op het weekend

Wanneer u aan het herstellen bent van een verslaving voelt een weekend als een tijd vol gevaren. Al uw vrienden zijn uit en aan het stappen. U wilt wel mee, maar u bent bang voor een terugval omdat u in een oude, bekende situatie zit. Om deze reden hebben wij voor het weekend een weekendvoorbereiding. Dit is een sessie waarin ieder zijn aankomend weekend beschrijft en de risico’s die zich daar voor kunnen doen. Op deze manier wapent u zichzelf tegen uw onzekerheid van een terugval.

Weekdoelen stellen

Net als een weekend voorbespreking, is een weekdoel een groepsactiviteit waarin er wordt gekeken aan welk doel iemand die week wil werken. Zogeheten subdoelen worden nagestreefd aan de hand van hoofddoelen die u bij de start van een behandeling opstelt met een begeleider. Er wordt gewerkt aan één subdoel per week, vandaar de benaming: ‘weekdoelen’.

Psychologische educatie

Er worden hier verschillende thema’s over psychologie uitgelegd. We kijken samen met u welke van de uitgelegde thema’s eventueel van toepassing zou kunnen zijn op uw situatie. Door de situatie te begrijpen verschaffen wij u inzicht in wat u hierin kunt doen of zou moeten doen. Denk hierbij aan communiceren, waar hecht ik waarde aan, waar hunker ik naar, het omgaan van emoties, is mijn zelfbeeld wel positief genoeg en het omgaan met andere problemen en kwaliteiten.

Vitaliteit

Het is voor een behandeling belangrijk dat uw lichaam weer op kracht komt en herstelt. Om deze reden hebben wij verschillende sport- en beweegactiviteiten bij de behandeling. Onder begeleiding van een bewegingsdeskundige of fysiotherapeut wordt er een trainingsplan gemaakt aan de hand van een ‘sport intake’. Er wordt gekeken naar uw algehele levensstijl en hier wordt een advies op gemaakt. Met uw begeleider stelt u doelen om uw levensstijl te verbeteren. Er zijn verschillende sportsessies (individueel, smartgroups en groepssessies). Enkele voorbeelden hiervan zijn:

Bootcamps, wandelen, spelsport, krachttraining, pilates en yoga. Samen met onze vitaliteit specialisten willen wij u weer gelukkig laten worden in een fitte, energieke levensstijl!

Starten met uw behandeling?

Meld u dan vandaag nog aan voor een intake gesprek. Tijdens dit gesprek kijken we samen met naar welke behandelmethode en locatie het beste bij u past.

Direct aanmelden

Telefonisch aanmelden

Wij bellen u terug

Meld u vandaag nog aan voor een intakegesprek

Klaar voor een nieuwe start? Meld u dan aan voor een intakegesprek met een van onze verslavingspsychologen. Dit gesprek duurt ongeveer 1 uur en heeft als doel in kaart te brengen welke behandeling het best bij u past.

Na het intakegesprek hebben we meestal een goed beeld van uw persoonlijkheid, privésituatie en verslavingsproblemen. Op basis hiervan wordt er een persoonlijk behandelplan voor u opgesteld. Dit plan bespreken we met u tijdens een adviesgesprek. Na afloop van het adviesgesprek maakt u de keuze of u start met de besproken behandeling.

Vul het formulier in om u aan te melden. Zodra we uw aanmelding binnen hebben, nemen wij telefonisch contact met u op om op korte termijn een afspraak in te plannen.

Aanmelden intakegesprek

Onze Locaties

Afkickkliniek verslavingszorg Amsterdam

Amsterdam

Herengracht 372-374
1016 CH Amsterdam

Meer over locatie

Locatie maastricht

Venlo

Roermondsestraat 32
5912 AK Venlo

Meer over locatie

Locatie Heerlen

Heerlen

Kapelaan berixstraat 16
6411 ER Heerlen

Meer over locatie

Locatie Heerlen

Sittard

Wilhelminastraat 47
6131 KM Sittard

Meer over locatie